Админ 14:57
Бразилският орех вирее в амазонските гори и не може да бъде открит никъде другаде. Ядките му са големи, богати на протеини, мазнини и други полезни хранителни вещества и много вкусни.

Бразилските орехови дървета са едни от най-високите в тропическите гори. Достигат до 50 метра височина и живеят до 500 – 700 години. Зрелите дървета дават до 300 плодни шушулки на сезон, като една шушулка тежи до 2,5 кг и има до 15 ядки. В миналото те са били основната храна на местните хора.

Бразилските орехи са с високо съдържание на калории, витамини, антиоксиданти и минерали. 100 гр от този тип ядки осигуряват около 656 калории. Богати са на мононенаситени мастни киселини, които помагат за понижаването на „лошия” холестерол и повишаването на добрия. Изследванията показват, че храните с високи стойности на мононенаситени мастни киселини (каквито са тези в средиземноморската диета), предотвратяват коронарна болест на сърцето и инсулт. Причината е в това, че се грижат за здравословния профил на липидите в кръвта.
[ads-post]
Високото съдържание на селен също е причина бразилският орех да се нарежда между най-полезните ядки. 100 гр осигуряват около 1917 мкг селен, т.е. те са най-добрият естествен източник на този минерал. Необходимата дневна доза за един човек е 100 мг. Селенът намалява стреса, полезен е за щитовидната жлеза и спомага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания.

В допълнение към селена бразилският орех има и много добри нива на мед, магнезий, манган, калий, калций, желязо, фосфор и цинк. Медта помага за предотвратяване на анемия и костна слабост (остеопороза). Манганът е важен за заздравяването на хрущялните тъкани. Калцият също има съществено значение за здравите кости и доброто разивитие на скелетната структура.

Ако страдате от цьолиакия бразилският орех е една от храните, които можете да консумирате, защото в него няма глутен.

Маслото от бразилски орех има много приложения в традиционната медицина и терапевтичния масаж. То е с бистър жълт цвят, с приятен, сладък вкус и мирис. Успокоява кожата и я предпазва от изсушаване. Ако четете внимателно етикетите на козметичните продукти, често ще го срещнете като съставка.

Звучи ви невъзможно една ядка да има толкова много полезни свойства? Включете бразилския орех в менюто си и се убедете сами.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.