Админ 10:30
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Turkish_Delight.JPG

Локум е сладкарско изделие, направено от нишесте и подсладена със захар вода. В повечето случаи локумът се ароматизира с розова вода или с лимон. Някои рецепти препоръчват слагането на орехи, фъстъци, шам фъстък, лешници и други. Обикновено е нарязан във формата на кубчета, които, за да не се слепят, се отделят едно от друго с пудра захар или кокосови стърготини. Най-големите майстори на локум в България са майсторите от град Ябланица. Ябланишкият локум е всепризнат на цялата територия на България.
Въпреки че локумът е познат в цял свят, той е особено разпространен в българската, турската, албанската, босненската, гръцката, кипърската и румънската кухни.
https://www.tastepak.com/images-o/images/turkish-delight-types-hazelnut-paste.jpg


История на локума


Локумът е едно от най-старите сладки изделия в света. За него трябва да сме благодарни на кулинарните майстори в Османската империя. Някъде през 15 век султанът поръчал на придворния готвач-сладкар да забърка нечувано досега сладко изкушение, за да угоди на жените от харема си. След дълги опити готвачът получил захаросаното изкушение локум, като смесил захарен сироп, различни аромати и ядки. Легенди за локума има доста, като съществуването му се споменава още през 12 век, когато Ричард Лъвското сърце поръчал богата трапеза за своята сватба. Сред месата, плодовете и деликатесите на масата имало и локум.
Една друга славянска легенда пък разказва как смел момък успял да откупи своята любима през 14 век, която била предвидена за харема на султана. Юнакът поднесъл на султана локум и си върнал жената. Още една история от 17 век пък обвързва локума с младия сладкар Бекир Ефенди, който успял с изобретателност да омилостиви лошия нрав на султана, като му приготвил нетрадиционното тогава лакомство.
През 18 век локумът успял да покори и сърцата на английските аристократи, като се вписал в тяхната изконна чаена церемония. По време на обичайното пиене на следобеден чай благородниците в Англия обичали да си похапват локум.
Локумът се приготвя от нишесте и подсладена със захар вода. Често се ароматизира с розова вода, с ванилия или с лимон. В различните видове локум могат да се сложат на орехи, фъстъци, шамфъстък, лешници, кокосови стърготини и други. Несравним с никое друго сладко изкушение локумът обикновено се предлага нарязан на малки парчета, покрити с пудра захар или кокос.
За родина на локума може да се приеме Балканския полуостров и затова той е най-разпространен в местните кухни. Има голямо разнообразие от локуми - Локум Класик, Локум Цветен (с бергамот), Локум Сметана, Локум Мента, Локум медовина, Локум с ядки и всякакви плодови вкусове.
Турците имат една стара поговорка: „Яж сладко и говори сладко.” От Турция сладкото понятийно съчетание рахат локум е символ на безметежно задоволство или безгранично удоволствие, както всъщност може и да се преведе самата дума рахат. До края на 18 век, когато започва производството на захар, локумът се е подслаждал с мед и гроздова меласа. След 18 век и мощното нахлуване на захарта, Турция се възражда в нова ера в производството на традиционния сладкиш.
Твърди се, че великият Пикасо ежедневно похапвал локум, за да подобри своята концентрация и да ръководи лесно и правилно даровитата си ръка. Наполеон и Уинстън Чърчил пък били страстни любители на локума с шам-фъстък.

Избор и съхранение на локум


Локумът може да се открие във всеки магазин. Този продукт е широко залегнал в нашата кухня, което го прави лесно откриваем. Купувайте локум, който се намира в плътно затворени кутии. Локумът се съхранява в сухи и чисти помещения, най-добре затворен в подходяща кутия, за да не изсъхва.
Рецепти за локум
Сам по себе си локумът е завършен сладкарски шедьовър, но освен това той е и отлична притурка към различни други сладкарски изделия. С него се приготвят вкусни баници с локум, различни дребни сладки или кифлички, торти и кексове, макарони на фурна или пък мъфини, баклава или щрудел с локум и др. Една традиционна рецепта за приготвяне на локум е:
брашно - 5 с.л. царевично
http://ukazatel.bg/admsys/img_data/prods/4050_0.jpg
[ads-post]

вода - 1/2 ч.ч. студена + 1/2 ч.ч. гореща
захар - 2 ч.ч.
сок - 1/2 ч.ч. портокалов
розова вода - 1 ч.л., може и лимонов сок
ядки - 2 ч.ч. по избор
захар - пудра
Приготвяне на локум:
Разтворете царевичното брашно в студена вода. Сложете да заврат горещата вода, захарта и портокаловия сок. Прибавете към тях брашното и оставете да къкри 15 минути. През това време често разбърквайте. Когато свалите сместа от котлона, прибавете розовата вода или лимоновия сок. Изсипете и ядките, объркайте и така приготвената смес изсипете в намаслена форма. Оставете да се охлади напълно и нарежете локума на хапки с нож, потопен във вряла вода. Оваляйте всяко парче локум в пудра захар.
Най-обикновената рецепта за локум може да се приготви от смесването и разбъркването на 750 г захар, 1 и 1/2 л вода, 150 г нишесте и сок от 1/2 лимон. Изстиналият локум се реже на парчета и се овалва в пудра захар или натрошени ядки по желание.

Ползи от локума


Твърди се, че локумът притежава терапевтичен и лековит ефект. Смята се, че помага при хипертония и повишено съдържание на холестерол в ораганизма на човек. Локумът е хранителен продукт с високо съдържание на глюкоза, откъдето идва и положителното му въздействие. Глюкозата поддържа функциите на сърцето и подобрява работата на главния мозък, но освен това помага за бързо възстановяване на енергията и съпротивителните сили на организма. Локумът отдавна има славата на мощен афродизиак.

Вреди от локума


Въпреки дългата си история, локумът заема челните места за вредни храни, редом с чипса и газираните напитки. Много често вкусът и мирисът му се получават чрез използването на много вредни Е-та в него.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.