Админ 10:08


Сушените плодове, макар и използвани още от най-древни времена, като че ли и до днес все още не са получили заслуженото им място на трапезата ни. А те са изключително полезни - съдържат балансирано количество минерали и витамини, както и полезни въглехидрати (глюкоза и фруктоза), благодарение на които не водят до напълняване. Затова сушените плодове могат спокойно да се използват както за разтоварващ ден, така и за строга ограничаваща диета.

В изсушените плодове се съдържа също много разтворима целулоза (пектини), която нормализира процеса на преработване на храната. Целулозата поема вредните продукти от обмяната на веществата и ги извежда от организма. Едновременно с тях се извеждат и излишъците от холестерола – факт, който е изключително важен за профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, особено на атеросклерозата.

Специалистите препоръчват всеки ден да се употребяват не по-малко от 25-35 г целулоза, а диетолозите смятат за балансирано това хранене, при което за една година човек изяжда не по-малко от 2 кг сушени плодове.

Ако искате да залъжете глада, сдъвчете внимателно 2-3 сушени кайсии или сливи. Освен че ще залъжат апетита, те удължават чувството за ситост и предпазват от вечерно преяждане. И най-важното - ще ви спасят от висококалоричната торта или любимите шоколадови бонбони.

Затова - носете със себе си сушени плодове и ги яжте винаги когато ви се прииска да хапнете нещо вкусно. В тях няма мазнини, а калоричността варира от 200 до 300 калории/100 грама.

Всеки от сушените плодове си има своите достойнства:

Сушени кайсии

Прекрасен източник на калций, магнезий, желязо, фосфор и особено на калий, който регулира водно-солевия баланс в организма, понижава кръвното налягане, осигурява нормалната дейност на сърдечно-съдовата система. Той балансира усвояването на натрий от тялото и спомага за извеждането на излишъците от сол (ако това не стане, организмът започва да задържа вода и клетките се издуват).

Сушените кайсии са ценна храна за страдащите от хипертония или хронични възпалителни заболявания на бъбреците, съпроводени с отоци и повишено отделяне на калий от организма.

Жълтият цвят на изсушените кайсии се обяснява с високото съдържание на пигмента каротин (провитамин А). В червата и черния дроб каротинът се превръща в активна форма на витамин А (ретинол), който влияе положително на кожата, зрението и производството на кръв.

Не е нужно да избирате най-добре изглеждащите кайсии – често техният перфектен вид се дължи на използвани при сушенето химикали и растително масло. По-добре си купувайте сивите на цвят и средно твърди плодове.
[ads-post]
Фурми

Те съдържат много въглехидрати – до 70% и затова повишават работоспособността и засилват концентрацията, отлично възстановяват силите при умствени и физически натоварвания, влияят благоприятно на мозъчната дейност.

Ако искате да концентрирате вниманието си и да възстановите запасите си от енергия, изяждайте дневно по 5-6 фурми. Те съдържат още калий, който също помага за по-доброто функциониране на мозъка.

Освен това във фурмите има много желязо, което способства за обогатяването на кръвта с кислород и за активизиране на клетъчното дишане.

Смокини

Те са питателни, богати на целулоза, минерални соли и витамини (група В, С, каротин).

В народната медицина сушените смокини се използват като противовъзпалително средство, смята се, че имат смекчаващо и отхрачващо въздействие и успешно се прилагат при суха кашлица, ангина, бронхит и хрипкав глас.

Сушените смокини са прекрасно помощно средство срещу настинка. Залейте с 1 чаша мляко 1 с.л. нарязани на ситно смокини и ги сварете на умерен огън. Леко ги охладете, добавете 2 ч.л. масло, а след това разбийте с миксер получената смес. Най-добре е топлата напитка да се пие преди сън.

Стафиди

Богати са на магнезий, бор и манган, които възпрепятстват появата на остеопороза, защото при недостиг на тези минерали се нарушава усвояването на калций от организма.

По данни на Световната здравна организация, сред неинфекциозните заболявания остеопорозата заема четвърто място след сърдечно-съдовите патологии.

Сушени сини сливи

Благодарение на високото съдържание на хранителни влакна и органични киселини те подпомагат функционирането на червата и предпазват от запек. В народната медицина конфитюрът от сини сливи се препоръчва при проблеми с перисталтиката. Лесен начин да приготвите малко количество е като смелите 100 г смокини и сини сливи, заедно с един лист алое, а накрая добавите 100 г мед.

Вечер преди сън приемайте по 1 с. л. конфитюр, разредена с 1/2 чаша топла преварена вода в качеството на профилактика, а в качеството на лечебно средство - 3 пъти дневно след хранене. Слабителното трябва да се съхранява в хладилник в стъклен буркан.

Сушените плодове се използват не само за компот. Можете да ги добавяте в чая, мюслито и изварата, в супите, салатите, сосовете. От тях става и апетитна плънка за баница. Ястията със сушени плодове са не по-малко вкусни и засищащи отколкото тези с макаронените изделия.(а)

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.