Админ 9:26
Листата от рожков помагат в борбата с Listeria4.00 от 50 от общо 1 гласували.


Листата на това бобово дърво (Ceratonia siliqua), от незапомнени времена даващо на хората широко използван в хранително-вкусовата промишленост „здравословен” заместител на какаото, са богати на антибактериални вещества, които могат да преборят бактериите, причиняващи листериоза - опасна форма на хранително отравяне.
Според учени на Университета в Каляри (Италия), появата на нови бактериални щамове, показващи висока устойчивост към традиционните антибиотици, постоянно ни кара да търсим естествени вещества, които могат да помогнат да запазим контрола над разпространението на опасни бактерии, причиняващи сериозни заболявания и разваляне на храните. Специално внимание сега се отделя на бактерии като Listeria monocytogenes, отравяща продуктите и способна да предизвика истинска епидемия в много страни.
Дървото рожков, което се култивира от древногръцки времена, отдавна привлича особено внимание като потенциален източник на антимикробни агенти, но учените все нямаха време за него. Освен това, прахът, получен от сушените шушулки на дървото рожков, е популярен заместител на шоколада: той е без кофеин и теобромин (който прави шоколада токсичен за кучетата).
[ads-post]
Сега, учените съобщават, че метаноловият екстракт от листата на рожков потиска растежа на редица микроорганизми, най-интересните от които - най-опасната Listeria monocytogenes. Концентрацията на екстракта, който предизвиква ефекта на бактериостаза, в случая на Listeria, не е много висока - 28,12 мг/мл. Съставът на екстракта е определен с помощта на високоефективна течностна хроматография (HPLC), която показва наличие на галова киселина, епигалокатехин-3-галат, мирицитрин, изокверцетин, катехин, хлорогенова и ябълчна киселина. В случая, за всеки един от компонентите, взети поотделно, за да потиска растежа на бактериите L. monocytogenes, са необходими следните концентрации: мирицитрин и галова киселина - 450 мг/мл; епигалокатехин-3-галат и изокверцетин - 225 и 112,5 мг/мл, съответно.
Авторите обръщат внимание на това, че листата на зеления чай също са изключително богати на епигалокатехин галат, а за получаване на екстрат от това веществото не е задължително да се вземат листа от живо дърво.

Продукти от рожков и рожкови шушулки може да намерите в нашия онлайн магазин Yadkite.com

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.