Админ 9:18

Рожков (Ceratonia siliqua) е вечнозелено растение от семейство Бобови, характерно за средиземноморския регион. Отглежда се заради ядливите си шушулки, които били важен източник на захар в миналото преди захарното цвекло и захарната тръстика да получат своето разпространение.
Изсушените неотворени шушулки могат да се ползват и за музикален перкусионен инструмент подобен на маракасите, като звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване.
Рожковият плод е също така богат на иноситол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници.

Рожков (Cercis siliquastrum)



Описание:
Представлява листопадно дърво или храст, високо около 15 м., с кръгла корона и стъбло, покрито с тънка черна кора, която с възрастта се напуква. Листата на  церциса/рожков са прости, със закръглено бъбрековидна форма и целокрайни, отгоре тъмнозелени, а отдолу сивкави, кожести и гладки. Цветовете са тъмнорозови до розово-виолетови, събрани в снопчета по около 5 цвята, безароматни, цъфтят за около месец. Характерно за рожков е каулифлорията - цветовете и по-късно плодовете са разположени направо върху по-старите клони и ствола на дървото. Смята се, че така те стават по-достъпни за опрашване. Плодът е плосък, червеникавокафяв, представлява бобова шушулка, дълга около 10 см и широка около 2 см. В нея са разположени от 8 до 10 елипсовидни, тъмнокафяви семена с твърда обвивка. През есента листата се обагрят в светложълто. Рожков е много бавнорастящо дърво. Живее до 100 години.

Разпространение:
Рожков е характерно дърво за средиземноморския регион - Средиземноморието и Югозападна Азия. Той е естествено разпространен в следните райони в България: Черноморско крайбрежие, Североизточна България и Стара Планина - от 0 до 500 метра надморска височина. Като декоративно растение се отглежда в дворове и градини в цялата страна. Цъфти рано през пролетта - април месец, преди появата на листата.

Използваема част:
Плодове и кора.

История и приложение:
- В древен Египет са смесвали шушулки на рожков с овесена каша, с мед и восък за лекарство срещу диария. Той бил включен в рецепти за изчистване на глисти и при лечение на инфекции на очите и слабо зрение.
- През I-ви век, Дискоридис пише, че рожков действа добре за облекчаване на болки в стомаха и нарушения в храносмилането.
- Рожков е бил известен и в ритуалите на раннохристиянската църква.
- Като брашно, билката придобила повече известност като заместител на шоколада, макар вкусовете им да не са напълно сходни.
- Рожков се е отглеждал в миналото заради ядливите си шушулки, които са важен източник на захар, преди разпространението на захарното цвекло и захарната тръстика.
- Изсушените неотворени шушулки могат да се ползват за музикален перкусионен инструмент подобен на маракасите. Звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване.

Съдържание:
захари (70%), инозитол, слузни вещества, флавоноиди, мазнини, скорбяла, протеини, витамини, танини.
[ads-post]
Действие:
Изглежда противоречиво, но рожков действа както срещу диария, така и като лаксатив (слабително), в зависимост от начина на приготвената билка - отварата от месестата част на плода се използва за изчистване и облекчаване на дразненето в червата, а кората, която е силен адстрингент (стягащо действие), се използва за лечение на диария.

Използва се като хранителна добавка при остри хранителни заболявания, диария, диспепсия, ентероколити, цьолиакия и спру (глутенова болест), както и при обичайното повръщане на бебетата или за кашлица с гадене.

Брашното от семената се използва в производство на хляб без глутен и се прилага  в борбата с повръщането по време на бременност, при цьолиакия и затлъстяване.

Плодът на рожков е също така богат на инозитол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници.

Брашното от рожков прилича много на какаоЩо е то рожков и защо е по-полезен от какаото


Брашното на рожков е перфектен заместител на какаото и шоколада Брашното от рожков се приготвя от шушулките на вечно зелено дърво, което е разпространено в Средиземноморкия регион.
Рожковът е характерна култура за Португалия, Испания, Сардиния и Сицилия. Тези дървета влизат в плододаване чак след шестата си година, а след дванайстата могат да дават до 50кг плод на година. Удивителното е, че може да продължи да ражда 100 години.

Рожковът е популярен подсладител. Шушулките му са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно.
От рожков се прави даже и сок, а семената се използват в козметиката. Рожков на прах или на парченца се използват също както заместител на шоколада.
В какаото има много магнезий, докато в рожкова има много калций. Той съдържа около три пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му.
Рожковът съдържа още витамин B1 като ягодит, повече витамин A от аспержите, витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементи желязо, мед, никел, манган и хром.
Известно е също, че рожковът помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.

Продукти от рожков може да намерите в нашия онлайн магазин Yadkite.com

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.