Админ 8:56
Лешниците са сред най-любимите ядки на съвременния човек, само където ги обичаме обелени, здраво осолени и по възможност препечени. Освен като гарнитура на алкохола обаче, тези дървесни дарове имат и други приложения, от които всички с лекота можем да се възползваме. Научете къде може да добавите лешници!
ЛешнициПодобно на бадема и лешникът има богата история. Преди всичко лешници (ботанически) наричаме плодовете на дребното лешниково дърво Corylus avellana. То вирее във влажен и умерен климат. Смята се, че произлиза от Мала Азия, откъдето постепенно се разпространило по южното средиземноморие от Гърция към Италия и Франция, за да достигне Испания.
Историческите сведения за датирането на използването на лешници в храненето показват, че според китайски ръкописи още преди 5000 години дивите сортове са били ценна земеделска култура. Елините и древните Римляни консумирали лешници, но ги използвали преди всичко като медицинско средство. Латинското име на лешниковия вид "Corylus" произлиза от гръцката дума "кorys", която означава шлем. Името е дадено като отражение на формата на лешниковата черупка.

Сортове и разновидности на лешниците


Има над сто разновидности и сорта лешници. Определена част от тях са плодове на леската, която е определен вид на обикновения лешник. Съществува и група, обединена заради издадено образувание в долния край на черупката.

 • Обикновен лешник;

 • Цариградска леска (лешник) - най-едрият вид;

 • Клюнест американски лешник;

 • Клюнест азиатски лешник.

Видове продукти от лешници • лешниково масло;

 • лешниково олио;

 • лешниково брашно;

 • лешникови ядки;

 • лешникова есенция.

Хранителен състав на лешниците


Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:
Продуктвода в %ккалбелт. /грмазн. /грвсичко въгл. /грхол./мгзахари/гр фибри/гр
Сурови лешници или лески5.36281560.816.704.39.7
Сухо изпечени лешници
или лески,
без добавена сол
2.56491560.817.604.99.4
Бланширани лешници или
лески
5.862913.761.21703.511


 • богат е на витамините: В1, В6 и  В9;

 • богат е на минералите: магнезий, мед и калий;

 • добър източник на фибри;

 • 88% от мазнините на лешника са ненаситени.

Как да изберем и съхраним лешниците?

[ads-post]
Лешниците се продават с или без черупки, обелени или с мъхеста покривка, натурални, сухо печени и печени в мазнина с добавъчна сол. Когато избирате лешници с черупки, огледайте ги за дупчици: това е лош знак. Избирайте лешници във вакумирани опаковки, буркани или кутии. На тях винаги фигурира срок на годност и дата на пакетиране/производство.
Обелените сурови лешници са годни за консумация в много кратък срок от време и по-точно за не повече от седмица и то ако са съхранявани на студено и сухо място. Престоялият суров лешник се познава по горчивия си вкус и сухата ядка.
Необелените лешници можете да съхранявате на сухо и студено място за период до месец. Ако желаете, можете да ги държите в хладилник за до четири месеца или да ги замразите за период от една година.

Идеи за приготвяне на лешници


Суров:

 • добавка към овесени ядки и мюслита;

 • добавка към салати;

 • добавка към каши - овесени, гъбени и най-вече зеленчукови;

 • добавка към протеинови шейкове;

 • ефектна гарнитура към речна риба, раци и скариди;

 • самостоятелно в малки порции между храненията.

@ Препоръчваме ви да опитате:

 • Маслена салата от краставици, авокадо и лешници

Идеи за по-здравословна кухня:

 • изберете суровите лешници пред печените, за да запазите по-голяма част от мастните им киселини в ненаситена форма;

 • избягвайте осолени печени лешници, заради голямата доза натриева сол, която неусетно поглъщате с тях.

Диетолозите съветват да консумирате лешници поне веднъж седмично, заради богатия им коктейл от мастни киселини, които са ценни за редица метаболитни процеси.
Кулинарите препоръчват да печете лешниците на максимум 200 градуса Целзий, докато не добият лек кафеникав цвят. Раздробяването им след изпичане повишава ароматичността им.

ДО КОЛКО СА ПОЛЕЗНИ ЛЕШНИЦИТЕ
Ядките са доста калорични,но също толкова полезни.Вярно е,че от тях може да се напълнее,но може да бъдат използвани ефективно и по време на диета.Причината е в полезните съставки,които се съдаржат в тях.Те може да бъдат бъдат добро допълнение към дневното ви меню,особенно ако сте решили да започнете плодова диета.Ядките са идеален доставчик на белтъчини,протеини и ненаситни мастни кисилни  и по съдържание на не незаменими аминокисекини се доближават до белтъчния състав на млякото.Модерните изследвания показват,че ако се консумират умерено,може да сопринесат за подобряване на здравословното състояние на сърцето.

Лешниците са едни от най-вкусните чдкови плодове и най-усилено се препоръчват при анемий,както и  за възстановчване след тежки инфекций.

За тяхна родина се смята Мала Азия или по точно Кавказ.Днес основните производители  са:Турция,Италия и Франция.

Това е една от най-старите селскостопански култури ,която набавя на човешкия организъм висококачествен протеин в продължение на хиляди години.

Лешниците са богати още на въглехидрати,фибри,желязо,натрий,калий,калций,магнезий,фосфор,на микроелемнтите мед и цинк и на витамините В1, В2, В6,Е и С.

Лешниците са подходящи при лечение на болки в ставите и изключително полезни за дейноста на нервната система.Действат добре и при разширени вени,болки и тежест в краката.

Те имат значение за нормалното протичане на кръвосъсирването  и обмяната на въглехидратите и мазнините,а ценният и разнообразен химически състав ги превръща в съществен елемент на лечебното хранене.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.