Админ 3:31
Яжте ядки в малки количества, за да живеете по-дълго и да намалите възпалението. Ядките са наистина много полезни за вас, защото предоставят полезни мазнини, протеини, фибри, и също така са богати на антиоксиданти, особено орехите, бадемите, и ядките от макадемия. Нов анализ на Прегледите на Хранителните Проучвания ни показва кои ядки да консумираме за по-добро здраве и предоставя съвети какво да избягваме.

Орехите предоставят най-голямото количество високо качествени антиоксиданти и благоприятна доза алфа-линоленова киселина, която е омега-3 мазнина. Изследователите предполагат, че орехите са най-полезните за здравето ядки, но за най-добри резултати ги включете към диетата си заедно с други ядки като шам фъстъци, бадеми, бразилски триъгълни орехи, лешници, ядки от макадемия, и борови ядки, защото те всички предоставят разнообразни антиоксиданти.

Проучвания върху ползите за здравето показват, че консумирането на разнообразие от ядки ще допринесе за най-голямото въздействие върху защитата на сърцето, както и предпазването от ракови заболявания:

•    В четири мащабни изследания, включително проучвания на медицинските сестри и докторите, поазват, че честата консумация на ядки е свързана с намален риск на сърдечен удар. Храненето с 28 грама порция от ядки 5 пъти в седмицата е довело до 50% намаление на риска от сърдечни заболявания, в сравнение със само една порция на седмица.
•    Честото консумиране на ядки може да доведе до намаление на риска от смъртност по всякакви причини. В прочуване в Здравето при Жените в Айова, храненето с 2 или повече порции ядки е намалило риска от смъртност с 12% в сравнение с храненето с по-малко от една порция веднъж в месеца.
•    Консумацията на ядки е била свързана с по-малък риск от високо кръвно налягане и диабет тип 2.
•    Храненето с 2 порции бадеми и орехи 5 или повече пъти в седмицата е намалило LDL холестерола с до 20% при лица с висок холестерол. Други проучвания са показали подобни резултати при вклячването към диетата на ядки от макадемия, орехи, шам фъстъци и лешници.
•    В сравнение с ниска на мазнини дието, храненето с една порция ядки на ден е подобрило инсулиновото здраве и е намалило нивата на оксидативен стрес при хора на 55 до 80 годишна възраст. Ендотелната функция и здравето ан сърцето също са се подобрили, показвайки ползите на здравословните мазнини върху съдечно-съдовата функция и артериалното здраве.
•    Едно проучване е взело Средиземноморската диета – тя предоставя много здравсловни ползи в сравнение с диетата с малко мазнини, която е типична за запада – и е заместила 30% от енергията с мазнини от орехи, което е довело до по-добро здраве на холестерола и по-малък риск от сърдечни заболявания. Подобно заместване с шам фъстъци също е подобрило сърдечното здраве и увеличило глкозната поносимост.
•    Други проучвания са показали, че заместването на 25 и 50% от хранителните мазнини с бадеми, шам фъстъци, орехи и лешници значително ще намали маркерите на оксидативен стрес, като С-реактивния протеин.
•    Доказано е, че орехите и бадемите намаляват увреждането на ДНК, причинено от тютюнопушенето и при пациенти с метаболичен синдром.

Анализът показва, че суровите ядки винаги съдържат повече антиоксиданти от печените, което прави орехите страхотен избор, тъй като те обикновено се консумират сурови, а не печени. Най-важното нещо е, когато прибавяте ядки към храненето си, да се пръдържате към органични (био). Когато е възможно, за да избегнете излагането на пестициди. Още няколко неща, за които трябва да сте внимателни са следните:
[ads-post]
•    В Американските Щати бадемите са достъпни само печени или в пастьоризирана форма, поради закон за безопасноста на хранене. По някаква странна причина етикетите на ядките все още могат да показват ядките като сурови, въпреки че са пастьоризирани. Пастьоризацията не намалява значително количеството на антиоксиданти, съдържащи се в бадемите, така че вместо да се тревожите, просто яжте органични „сурови” бадеми, наред с други видове ядки.
•    Избягвайте ядки от Китай, особено шам фъстък, понеже те често са избелени, което намалява нивата на антиоксиданти и оставя опасни остатъци върху ядките.
•    Други обработки на ядките, които трябва да озбягвате, са бланширането в гореща вода, печенето на висока температура и особено облъчването.
•    Опитайте се да закупувате и използвате ядки редовно и да не ги съхранявате за прекалено дълго време. Хранителната стойност ще деградира с времето, което означава, че колкото по-пресни ядки, толкова по-добре.

За да прочетете повече за това как да се храните редовно с ядки, погледнете статията Закуска с Месо и Ядки.

Източници:
Bolling, B., Chen, C., et al. Tree Nut Phytochemicals: Composition, Antioxidant Capacity, Bioactivity, Impact Factors. A Systematic Review of Almonds, Brazils, Cashews Hazelnuts, Macadamias, Pecans, Pine Nuts, Pistachios, and Walnuts. Nutrition Research Reviews. 2011. 24, 244-275.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.