Админ 23:12

Защо ядково мляко?
Животинското мляко (особено кравето) съдържа захар, наречена лактоза. Ензимът, който разгражда тази захар, се нарича лактаза. След детска възраст нашият оргазниъм спира да произвежда този ензим и преработването на мляко става по-трудно. Някои хора дори развиват лактозна непоносимост и трябва да избягват консумацията на всякакви млечни продукти, защото получават алергични симптоми. Суровото (непастьоризирано мляко) съдържа в себе си ензимът лактаза и не е чак толкова трудно за усвояване от организма, но не всеки има достъп до качествено сурово мляко.

Ето защо, ако обичате мляко, може да го заместите с ядково. Ядковото мляко е лесно за усвояване, изключително вкусно, пълно с полезни хранителни вещества, съдържа по-малко калории от животинското, има нисък гликемичен индекс и е подходящо за диабетици или хора, които следят теглото си. Ядковото мляко не съдържа холестерол, но в същотото време предлага комбинация от витамин Е (антиоксидант), магнезий и мононесатурирани есенциални масни киселни, които се грижат за сърдечното здраве. Пропорцията на витамин D и каций в това мляко е перфектна за ефективното освояване на калция, което значи, че ядковото мляко е отлична храна за здрави кости.Защо домашно?
Магазините за био храни предлагат разнообразие от овесени, оризови, кокосови, лешникови и бадемови млека. Освен че са доста скъпи (около 4-5 лв за литър), тези млека се продават в картонени кутии със срок на годност от няколко месеца?!? Сами се досещате, че за да имат толкова дълъг живот, тези млека съдържат солидно количество консерванти.
Домашното ядково мляко се приготвя изключително лесно, не съдържа химия и освен това можете да го овкусите според вашия собствен вкус.

Приготвянето на растително мляко (от ядки и/или семена) е изключително бързо и лесно. Убедете се сами:

Продукти:
1 ч. ч. сурови бадеми
3 ч. ч. изворна или трапезна вода
[ads-post]
Начин на приготвяне:
Накиснете бадемите (отново в изворна или трапезна вода) за една нощ, след което ги изплакнете и обелете (обелването не е задължително, но в противен случай млякото ще се нуждае от прецеждане). Сложете ги в блендер, добавете водата и миксирайте за няколко минути. Сега овкусете с мед и канела (или какао) и се насладете!

Забележка: Съхранявайте млякото в чиста стъклена бутилка в хладилник, като разклащате всеки път преди употреба

можете да приготвите ядково мляко с кашу, лешници, орехи, коноп, макадамия, сусам или комбинация по ваш избор.

Ядките се накисват предварително за няколко часа (или една нощ) във вода. Изплакват се, изцеждат и се изсипват в блендера. Добавят се 3-4 чаши вода (според зависи с каква гъстота предпочитате вашето мляко). Тук е моментът, ако желаете да добавите 1/4 ч.л. натурална ванилия за аромат или подсладител (1 .л. мед, агаве или 2-3 обезкостени фурми). След това включвате блендера и блиндирате 1-2 минути. Готовото мляко прецеждате през марля или торбичка за сирене – хубаво изцеждайте марлята до последната капка мляко. Готовото мляко можете да съхранявате в сътклена бутилка в хладилника до няколко дни .Как да използвам ядково мляко?
Ядковото мляко е пълноценен заместител на животинското. Можете да го използвате в супи и десерти, както и за да приготвите смути, чай, какао или да изпиете чаша чисто освежаващо мляко.

Какво да правя с пулпата от ядките?
След прецеждането на млякото в марлята остава каша от смлени ядки или пулпа. Не я изхвърляйте! Можете да я употребите в десерти като заместител на брашното или да си приготвите един чудесен суров ядков хумус (очаквайте скоро рецепта).

А сега ви оставяме с любимата ни напитка от бадемово мляко и сурово какао – освен че има чудесен вкус, тази напитка е изключително ободряваща и с нея можете изцяло да заместите кафето!


Бадемово мляко с какао


Продукти за 2 чаши:

  • 2 чаши бадемово млкяо

  • 2 с.л. сурово какао

  • 1 с.л. мед

  • 2 кубчета лед

Приготвяне:
Поставете всички продкти в блендера и блиндирайте 30 сек. Налейте в чаши и сервирайте! Уверяваме ви, ще обикнете тази напитка :)

Източници:

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.