Админ 23:35

В суровото кашу има голямо количество желязо.


Индийският фъстък или известната още като ядка кашу са изключително здравословна добавка към почти всеки хранителен режим. Учени са установили, че 60 гр. кашу седмично са от изключителна полза за сърдечносъдовата система. Според учените в Харвард ядките понижат тоталния холестерол и подобряват функциите на кръвоносните съдове.

Без значение сурово или печено кашу, 30 гр. предлагат около 160 калории идващи предимно от полезние наситени мазнини. Кашуто съдържа още мед - който е изключително полезно за функцията на нервната система, 30 г съдържат около 70% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за мед, както за жени, така и за мъже. Спрямо друг полезен минерал – магнезия, те съдържат  25% от ОДП за жени и 20% от ОДП за мъже. Магнезият подпомага мускулната функция и подобрява енергийния баланс на тялото.
[ads-post]
Суровото кашу съдържа много повече желязо отколкото печеното. То е важно за добрата циркулация и виталност на кръвта, помагайки за дистрибуцията на кислород в тъканите.Желязото е необходимо за предотвратяване на мускулна слабост и обща отпадналост. 30 г сурово кашу съдържа 1,9 мг желязо – 11% от ОДП за жени и 24% от ОДП за мъже. При термичната обработка, количеството желязо намалява до 1,2-1,3 мг в печените ядки.

Селенът е друг минерал, който е по-концентриран в суровите ядки. 30 г сурови ядки съдържат 5,6 мкг селен – 10% от ОДП и за двата пола. Печените са значително по-бедни – същият грамаж съдържа едва 3,3 мкг. Селенът е мощен антиоксидант, който поддържа оптималната кондиция на ДНК и клетъчните мембрани, предпазвайки ги от увреждане. Дефицитът на селен в организма се свързва с редица ракови заболявания.

Ядките могат да се консумират като здравословно и нискокалорично похапване между основните хранения, да се добавят смлени към салати или чрез накисване за 10-12 часа и последващо пасиране, да се добавят към леки супи и пюрета.

Ядки кашу на най-ниски цени може да закупите от нашия онлайн магазин www.Shop.Yadkite.com

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.