Консумацията на шепа орехи дневно може да помогне за забавяне на растежа на някои тумори, сочат данните от ново проучване, цитирано от „Дейли мейл“.

Омега-3 мастни киселини и други съединения в ядките намаляват възпалението на раковите клетки на дебелото черво. Освен това те намаляват притока на кръв към тумора, като значително забавят растежа му.

Учени от медицинското училище на Харвард установили, че мишки, хранени предимно с орехи, разполагали с десет пъти повече омега-3 мастни киселини, отколкото мишките, подложени на друга контролирана диета.
[ads-post]
Ракът на дебелото черво, наречен още колоректален рак, е третият най-често срещан тип рак в световен мащаб и е втората водеща причина за смърт в западните страни – след рака на белите дробове. Във Великобритания 41 581 души са били диагностицирани с рак на дебелото черво през 2011 г. и близо 16 000 почиват от болестта.

Изследвания показват, че 30-50 на сто от рака при мъжете и 20% на сто от болестта при жените може да бъде предотвратена чрез преминаване към по-здравословен хранителен режим и начин на живот.

Орехите са богати на фибри, витамини от групата В, антиоксиданти, витамин Е, белтъчини, мазнини, железни, магнезиеви и други минерални соли, както и цяла гама от микроелементи. Те съдържат значително по-високи количества омега-3 мастни киселини, отколкото други ядки.

Изследванията по темата продължават, за да бъде доказана ползата от орехите в битката с някои ракови заболявания.