Админ 15:58
Хлябът е една от основните храни в нашето ежедневие, фундаментален и в диетата на спортистите. Въпреки това, в забързания ни делник често не ни оставя време да стигнем до фурната и купуваме от супермаркета пакетиран хляб за цялата седмица. Понякога забравяме, че именно хлябът е източник на много полезни за нашия организъм хранителни вещества. Едно от най-важните, както всички знаем, са въглехидратите.

Хляб от фурна: Той е много апетитен, здравословен и хранителен продукт, който се приготвя изключително от брашно, вода и сол и изпъква със своята опростеност, нутриционална стойност и ниска цена. Избягвай подобренията в класическата рецепта, както такива с добавени яйца, масло, мазнини, чиято основна функция е подобряване на вкусовите качества и времето за консервиране.
Традиционният хляб е богат на въглехидрати и беден на мазнини, поради което неговата ежедневна консумация не е директната кауза за повишаване на теглото, особено ако се яде в адекватни количества съобразени с енергийния разход на всеки индивид.
[ads-post]
Пакетиран хляб: Много по-удобен е, защото се запазва в добро състояние дълго време и ни позволява да имаме винаги хляб под ръка. При него обаче към традиционната рецепта за хляб се прибавя подобрено брашно и съставки като глутен, трици, някои лактати, яйца, малцов екстракт, захар, мед, вегетални мазнини (в повечето случай...), подправки и кондензатори. Калорийното му съдържание не е много по-високо от това на нормалния хляб (250 килокалории на 100 грама), но е много по-богат на мазнини и захари, заради което е и по-нездравословен.
Присъда: Ежедневно хляб от фурна – Заради своите нутриционни свойства, традиционният хляб трябва да присъства ежедневно на трапезата ни, за разлика от пакетирания, който би било добре да се консумира само в определени, спешни случай. Хлябът е чудесна закуска, която ни дава бавноразграждаща се енергия.

Инфо: http://www.vitaminasport.bg/news/chranene/chlyab-ot-furna-ili-paketiran.html

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.