Админ 12:58


Рожков – една нова възможност да опитате нещо ново. Думата произлиза от арабската дума “kharrub”, в превод - “бобови шушулки”.

Рожкови са дървета, растящи без особени проблеми в изключително тежки климатични условия. Те са устойчиви на суша и бедна почва. Днес са разпространени из цялото Средиземноморие, докато преди години се отглеждали основни в Северна Африка.

Ядивната шушулка на рожкова съдържа високи количества захар. Когато узрее, тя се изсушава или пече. От нея се произвеждат брашно, сиропи, захар, меласа и заместители на какаото.

[ads-post]
Шушулките рожков се използват като алтернатива на шоколада. Те обаче са много по-полезни, тъй като в тях липсват вредоносни съединения като кофеин, теобромин и фенилетилами, които причиняват мигрена и алергични реакции.

Тези съставки са и токсични за кучета и котки. Съдържащите се в него танини го правят прекрасен лек срещу острата диария при деца.



В рожковите се съдържа истински букет от витамините A, B, B1, B2, B3, B6, D. Освен това шушулките са богати на микроелементите калций, желязо, калий, магнезий, манган и 8% протеин.

В тях се откриват големи количества фибри и пектин, които спомагат за регулирането на метаболизма и премахването на токсините от тялото.

Рожковите имат естествен, мек и сладък вкус. Те са перфектни за хора, алергични към шоколада и тези, които не го обичат. В кулинарията рожков на прах се влага като заместител на какаото във всяка рецепта.

Брашното от рожков е богато на въглехидрати, захароза, глюкоза и фруктоза. Фибрите в съдържанието му понижават серумния холестерол.

От семената на рожков се произвежда и стабилизиращият агент E410-каробин, който има широко приложение в хранително-вкусовата индустрия.

Освен това от тях се изолира подобен на глутен белтъчен комплекс каробин. От него се приготвя тесто за хляб с прекрасни вкусови качества и най-важното – без глутен.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.