Админ 19:56

Нови изследвания показват, че консумирането на ядки по време на бременност и кърмене не е вредно за майката и бебето. Експерти препоръчват да се ядат по 50 г. седмично от така наречените благородни ядкови плодове – лешници, бадеми и кашу. Те ще допринесат за здравословното хранене на майката и зареждане на бебето с минерали и витамини.

Учените доскоро твърдяха, че не трябва да се консумират ядки по време на бременност, тъй като плодът може да бъде изложен на пряк контакт с алергени и детето да развие алергии и астма. Експерти от Агенцията за стандарт на храните (Food Standards Agency) във Великобритания са установили, че няма доказателства за пряка връзка между яденето на ядкови плодове и появата на алергични реакции при децата. Дори напротив.

Агенцията и РИОКОЗ препоръчват бременните жени и кърмачките да се придържат към здравословното балансирано хранене. Инспекторатът съветва кърмачките да повишат консумацията на белтъчни храни като яйца, риба, ядки и млечни продукти (http://www.riokoz-vt.com/kyrmene.htm). Освен това богатството на микроелементи прави ядките необходима храна за укрепване на костите и зъбите. А при вегетарианците, те са източник на незаменими протеини и задължително трябва да фигурират в храната.
[ads-post]
Най-полезните ядки за бременните и кърмещи жени са бадемите и кашуто. Те имат високо съдържание на магнезий (над 80% от препоръчаната дневна доза), който е важен за развитието на скелета. Той подпомага правилното функциониране на мускулите и нервите.

Друг основен елемент е фолиевата киселина, която е необходима за развитието на невроналната тръба на плода. Освен това, тя отговаря за растежа и размножаването на клетките, както и за увеличаването на червените кръвни телца.

Ядките са богати на протеини, които са важни за формирането на нова тъкан при бебето и майката, и спомагат за производството на мляко при кърменето.

Полезните качества и свойства на ядките са изключително многообразни. Единствено могат да бъдат опасни, ако се съхраняват неправилно. Те трябва да бъдат държани на прохладно и сухо място. Опаковката им не трябва да допуска проникването на светлина, тъй като тя спомага за гранясването на ядките и появата на афлатоксини.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.