Админ 17:30

За много хора рожков е непозната култура. Думата “рожков” е произлиза от арабската дума “kharrub”, което означава “бобови шушулки”.

Рожков е вечнозелено растение от семейство Бобови, характерно за средиземноморския регион. Заражда се е Северна Африка и Испания, но е широко разпространено и в Южна Америка, Австралия, Индия и Южна Африка. Тези дървета растат безпроблемно при всякакви климатични условия.

Устойчиви са на суша и бедна почва. В периодите на голям глад, средиземноморските селяни се изхранват с тях. Дървета започват да плододават чак след шестата си година, а след дванайстата могат да дават до 50 кг плод на година. Удивителното е, че ражда до 100 години.


Ядливата част на рожковите дървета са шушулките. В миналото те са били важен източник на захар, преди масовото разпространение на захарното цвекло и захарната тръстика.

Рожковите са много ценени, тъй като съдържат витамини A, B, B1, B2, B3, B6, D. В какаото има по-малко съдържание на магнезий и калций. В рожков има три пъти по-голяма концентрация на тези ценни минерали, но не само.

В него има още висока концентрация на желязо, калий, никел, хром, манган и около 8% протеини. За сравнение обаче, рожков има само 60% от калориите на какаото.


От друга страна рожков са много богати на фибри и пектин, като поддържат ниско съдържание на натрий.

Поради изброените си качества рожков често се използват като алтернатива на шоколада. Те обаче са много по-здравословни, тъй като не съдържат теобромин, кофеин или фенилетиламин – съставки, които ще намерите във всеки шоколад. Именно те причиняват мигрена и алергични реакции при някои хора и са токсични за кучета и котки.
[ads-post]
Вкусът на рожковите е естествен, мек и сладък. Те са перфектен избор за хора, които не обичат шоколад или са алергични към него. Рожкови на прах са чудесен заместител на какаото на прах във всяка рецепта.

Отделно от изброените си витаминозни и вкусови предимства, консумацията на рожков в комбинация с топло мляко, малко мед и ванилия действа успокоително на нервите. За сравнение, на някои хора пиенето на мляко с какао преди лягане действа стимулиращо и енергизиращо, дори раздразнително.

Освен като подсладител, от рожков се прави и сок, а семената му се използват в козметиката. Ако замените така популярното какао с рожков, бъдете сигурни, че ще добавите нещо вкусно и полезно към ежедневното си меню.

info: gotvach.bg

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.