Админ 16:39

МЕДТА
Не е достатъчно само да искаме да бъдем здрави. Даже и да имаме нужните знания, не винаги ни оста­ва време да обърнем внимание на здравето си — осо­бено младите хора, които заради преяждане, злоупот­реба с алкохол, физически и психически стрес твърде отрано започват да имат сериозни здравословни проблеми.
Съвременният начин на живот и обездвижването ни лишават от сила и издръжливост; мързелът се проявява при мнозина от нас. Затова не чакайте да се обади болката. Сложете в торбичка медна плас­тинка и медни монети, диви кестени, ръкав от стара вълнена блуза, шалче. Дръжте торбичката близо до леглото си или под възглавницата — ако през нощ­та внезапно се почувствате зле, тя ще ви бъде от полза.
Медните предмети например понижават темпера­турата. Медта е бактерицидна, активира водния и ми­нералния обмен, подобрява левкоцитните функции, намалява възпалителната реакция. Може да се изпол­зва при лечението на синузит, отит, бронхит, астма (успокоява кашлицата). Тя помага и при язви, коли­ти, гастрити, сърдечносъдови и ревматични заболя­вания. Чрез апликация на медни монети може да се възстанови слухът.
Организмът ни се нуждае само от 2-3 мг мед на ден, но този толкова полезен елемент се съдържа в много малко хранителни продукти — например в черния дроб (телешки и агнешки — 100 мг/кг) и в жълтъка на яйцето. Недостигът на мед в организма е наследствен фактор, на него се дължи и ранното по­беляване на косата.
За апликации се използват тънки медни пластинки и медни монети, които се поставят върху активните точки[1] или върху болното място. Започне ли кожата под пластинките да позеленява, значи лечението се провежда правилно. Пластинките предварително се обгарят и почистват. Курсът на лечение трае от 3 до 15-20 дни.
Дивите кестени запазват лечебните си свойства 2-3 години. Те засилват притока на кръв — особе­но към главата, врата и коремната област. Събра­ните през есента кестени (7 или 21 на брой) нани­жете на здрав конец. Тази „огърлица" може да слагате на кръста — ако страдате от радикулит, на главата — при мигрена, на шията (малко по-ниско от ключицата) — при болки в сърдечната област, или върху гърдите — за успокояване на кашлица­та. При възпаление на венците може да държите кестени в устата.
Сигурно се питате за какво ли биха ви послужи­ли шалчето и ръкавите от стари вълнени блузи (и при това задължително червени на цвят)? Доказано е, че червеният цвят увеличава притока на кръв и премахва болката в сърдечната област. А вълната облекчава неприятните болки в ставите при рязка промяна на времето: ръката от китката до лакътя се омотана с кърпичка, натопена в разтвор от оцет и вода в съотношение 1:1 и отгоре се увива с въл­нен плат.
Медта помага и при разширени вени — правят се апликации, а добре е и същевременно да се консуми­рат плодове и зеленчуци, богати на мед: дини, виш­ни, цариградско грозде, лимони, касис, ябълки, царе­вица, моркови, краставици, домати, киселец, фасул, соя, орехи, просо, овчарска торбичка, черен чай.
Къде се натрупва медта? Най-вече в мозъка и чер­ния дроб. Недостигът на мед в организма се отразява на белите дробове, костите стават много по-податли­ви на всякакви травми, при диабетиците се появяват гангрени.
За да бъдат здрави костите и хрущялите, организ­мът всекидневно трябва да получава калций, фосфор, манган, магнезий и мед. Костите представляват по­реста тъкан, покрита с твърда субстанция от калций и фосфор. Дългите кости на ръцете и краката са уде­белени в краищата и образуват ставите, а в костния мозък има мастна тъкан, която се използва за покри­ване на енергийните нужди на организма.
Вече споменахме, че кръвните клетки се образуват в костите, но там проникват и различни вируси и па­разити, които поразяват редица органи. Фагоцитите и левкоцитите се борят с паразитите, а солите на мед­та подпомагат тази тяхна функция. Медта и глината възстановяват баланса, разнасят натрупаните коло­нии от едноклетъчни паразити.
Медта и медният сулфат
В миналото нашите баби са използвали за готвене медни съдове. Вода, престояла известно време в та­къв съд, придобива свойството да убива бактериите. Народните лечители препоръчват да се приема в про­дължение на един месец „медна" вода — по 1 с. л. три пъти на ден. Последователите на Аюрведа[2] про­миват медни монети във варовита вода, варят ги в нея и така получават „медната" вода.
Диабетно болните могат да правят вани с 1-2 с. л. меден сулфат. Процедурата трае 15 минути и се пов­таря 1 или 2 пъти седмично. Курсът на лечение включва 10-15 вани и при необходимост може да се повтори 4-6 пъти за една година. За тежко болните ще бъде по-добре да потапят във ваната само крака­та. При правилно проведен курс на лечение голяма част от болните със средно тежка форма на диабет са спрели инжекциите с инсулин, а тези с тежка форма са намалили инсулиновата доза неколкократно.
С медната вода може да се правят гаргара, инжек­ции, а също и клизми. Тя помага и при най-упорита треска. Ако сте си счупили крак или ръка, медта, стрита на прах, или съответно медните стружки ще ви бъдат от полза — 0,1 г медна прах се смесва с ед­на чаша мляко и се пие два пъти седмично — така по-бързо зарастват костите.
Можете сами да си приготвите и ефикасно средст­во за премахване на мазоли: върху медна плочка кап­нете мас и след три дни мехлемът ще бъде готов.
Друг мехлем ще ви помогне при натъртване: 15 г меден сулфат, 20 г борова смола, 1 глава лук (наряза­на на ситно) и 50 г олио — всичко това се смесва и се вари до образуване на хомогенна маса.
При склонност към напълняване е добре да се пра­вят апликации с мед, да се пие медна вода — 3 пъти на ден по 2 ч. л., да се носят медни гривни и редовно да се консумира сурово настъргано цвекло със сметана. Тези процедури предотвратяват напълняването.
Когато приготвяте лекарствата и мехлемите, тряб­ва да бъдете много внимателни, защото по-голяма доза меден сулфат може да доведе до отравяне. Ако се появи метален вкус в устата, слабост, главоболие, световъртеж, организмът ви дава сигнал, че е пренаситен с мед и е време да спрете лечението.
Значението на медта за човешкия организъм
При съставянето на хороскопи древните астролози са отчитали и влиянието на медта, желязото и други­те метали върху здравето на конкретния индивид. Недостигът на мед в организма води до нарушаване на обмяната на веществата, а също така се затрудня­ва и усвояването на желязото. Медта повишава съп­ротивлението на клетките срещу различните бакте­рии и вируси, с които е пълен нашият организъм. Още в началото на XX век учените доказват, че мед­та за 6 дни убива дифтерийната бактерия, за 18 часа — тифозната, а за 3 дни — стафилококите.
В миналото хората, които носели медни украше­ния или работели с мед, не се разболявали от холера и чума.
Циганите-чергари, без да са били запознати с бактерицидните свойства на медта, носели от деца мед­ни пръстени, гривни, колани или обръчи за глава. Неслучайно паралитиците и инфекциозно болните са рядкост сред циганите.
Авицена е съветвал при счупване на крайник да се пие мед на прах. На новородените са слагали медни гривни срещу рахит и епилепсия. Древногръцкият лекар Емпедркъл е носел медни сандали. Хората, чи­ито професии са свързани с обработката на мед, не боледуват от рак.
Медта и желязото са необходими за кръвообразуването. Лицата на хора, страдащи от недостиг на тези микроелементи, се зачервяват при всяка рязка смяна на температурите. Отвесната линия между веждите е сигнал за нарушена обмяна в черния дроб (тя показ­ва, че в стомашно-чревния тракт не се изработва ви­тамин В). Ако отвесната черта е повече вдясно — има нарушение на черния дроб, а ако е вляво — на­рушение на далака. Тези сигнали не бива да убягват от вниманието ви. При подрастващите се препоръчва след по-голямо физическо натоварване (особено със­тезание по бягане, когато далакът изхвърля допълни­телно количество кръв) да се правят медни аплика­ции. Те не само ще премахнат спазмите, но и ще по­могнат на далака да се освободи от остарелите еритроцити, натрупани в него.
Всяка болка е сигнал за някакво нарушение, за липсата на нещо в организма. Много лесно е да се установи дали тялото ни има нужда от мед. През нощта връзваме на ръката си медна пластинка или монета, а на сутринта я отвързваме. Ако монетата не се отлепва и кожата под нея е позеленяла, страдаме от недостиг на мед и можем да започнем лечение. Болката в горната част на тила също е сигнал за не­достиг на този елемент, а и за изменения в стомаш­но-чревния тракт. Смята се, че медта унищожава с биополето си вирусите и едноклетъчните паразити, които се развиват в костите, порестата съединителна тъкан и мускулите.
Ако носите медна гривна на ръката или глезена, не бива да съединявате краищата й: така тежките биоенергетични заряди се освобождават. При болки в единия крак в продължение на месец преди лягане слагайте медна гривна на здравия крак, след което още един месец носете гривната на другия крак. Мой познат, народен лечител, ми подари преди време медна пластинка с дупчици. Разбрах, че мога да я но­ся по цял месец, без да я свалям. През дупките изли­зат газовете, ексудатите, черната енергия. С такава пластинка прекрасно се лекуват болни бъбреци, че­рен дроб, радикулит. Трябва да отбележа, че много лекари активно използват медта като лечебно средст­во. 
[ads-post]
Медта и краката
Краката ни свързват със земята чрез енергийните канали на черния дроб, далака, задстомашната жлеза, бъбреците, стомаха, жлъчния и пикочния мехур и та­ка снабдяват с енергия вътрешните органи. Ако се въздейства върху активните точки на тези канали, може да се подобри дейността на гореспоменатите органи. Лекарите винаги са препоръчвали да се раз­хождаме боси по земята, край морето — тези разход­ки се отразяват чудесно на тонуса и подобряват об­мяната на веществата. Продължителното натоварва­не на мускулатурата на краката предизвиква натруп­ване на млечна киселина, което води до появата на болка и запушвания. Има чудесен начин да се осво­бодим от млечната киселина и да подобрим венозно­то кръвообращение — виброгимнастиката на акаде­мик Микулин: петите се повдигат на 2 см от пода и рязко се отпускат. Ако редовно правите тази гимнастика (5 пъти на ден по 30 повдигания), ще имате сил­ни и здрави крака.
Сутрин, преди да сте станали от леглото, раздви­жете краката и ръцете, протегнете цялото тяло — та­ка не само ще се разсъните, но и ще раздвижите кръвта. След това седнете в леглото и масажирайте леко ходилата — върху тях има много активни точ­ки, чрез които може да се въздейства на всички вът­решни органи.
Медта повишава жизнеността на хората, страда­щи от затлъстяване, и укрепва общото им здравос­ловно състояние. Тя подобрява дейността на черния дроб, далака, лимфната система (за тази цел в про­дължение на месец се пие медна вода — 2 ч. л. три пъти на ден, а през нощта на глезена се слага медна гривна). Най-добре е медната пластинка да се поста­ви върху болния орган — точно на мястото на активните точки.
Болките в стъпалата се появяват често при диабет­но болните, при хипофункция на щитовидната жлеза и при нарушения на лимфната система.
При такива оплаквания е добре да прикрепите медна монета малко по-ниско от коляното, там, къде­то се разделят големият и малкият пищял — това е точката на дълголетието. Най-лесно ще я откриете по следния начин: повдигате се на пръсти и обхващате коляното с длан, след което бавно отпускате стъпало­то — в това положение средният пръст на ръката ле­жи върху малка издутина — въпросната точка на дълголетието. Точно там трябва да прикрепите мед­ната монета и да я носите в продължение на една седмица.
При варикозно разширение и запушване на вените се прикрепва мед към мечовидния израстък на гръд­ната кост или непосредствено към проблемната зона.
При отичане на ходилата, ларингит и менструални болки се прикрепва медна монета към долната страна на стъпалото — малко под големия пръст, а под пъпа се слага медна пластинка. При възпалителни състоя­ния като цистит, колит, флебит монетата се прилепва отдолу на стъпалото, малко преди хълма на големия пръст, а пластинката — на корема.
При счупвания на костите лечителите от Древния изток използвали червена мед на прах: съветвали да се разтвори в мляко или вода и да се пие на гладно.
Ако силно сте натоварили краката (с дълъг поход или тренировка), спомнете си за виброгимнастиката на академик Микулин. За няколко минути вдигнете краката нависоко (любимата поза на американците във филмите — навярно сте забелязали това — е та­зи, при която краката са на масата, а главата е отпус­ната назад). Ако имате свободно време, масажирайте леко пръстите на краката и цялото стъпало — така ще премахнете умората и ще нормализирате дейност­та на бъбреците.
При силна умора бързо ще се възстановите чрез масаж на определени зони:
1. Щом се събудите, масажирайте глезенната става (вместо това през нощта може да сложите там медна гривна).
2. Медта лекува също варикозни вени на краката и хемороиди; тя може да ни спаси и от депресия — сутрин се прикрепя медна монета четири пръста под коляното (това е зоната на дълголетието, тук преми­нава меридианът на стомаха).
Медта и ръцете
Психичната неустойчивост, лошите мисли, завист­та и злобата водят до стрес, в резултат на което клет­ките на мускулите се свиват и енергията не може да протича правилно през тялото — появяват се запуш­вания (най-вече в седмия шиен прешлен, в дълбоките и плитките мускули, в коленните и глезенните стави). Сигурно ще попитате: „Какво общо има това с ръце­те?" Има — нашите ръце са като антени, през пръсти­те ни минават енергийни канали. Всеки канал или ме­ридиан е свързан с определени органи и всеки канал има активни точки. Активността на точките се мени в зависимост от фазите на Луната, месеца и сезона, но има и някои постоянни точки и нервни окончания.
Докато проверява пулса ни, лекарят получава ин­формация и за дейността на вътрешните органи, тъй като през ръцете минават меридиани, свързани с тези органи.
Последователите на Аюрведа смятат, че пулсът контролира енергията и помага за свързването на чо­века с природата. Според Аюрведа основните елемен­ти на природата са етер, въздух, огън, вода и земя. Те се проявяват в човешкото тяло чрез три доши[3]:
1. етер + въздух = Вата, 80-100 удара;
2.  огън + вода = Питта, 70-80 удара;
3. вода + земя = Кафа, 60-70 удара.
Показалецът усеща биенето и ритъма на сърцето, движението, дишането и чувството на страх, тревога, трепет.
Средният пръст усеща скокообразния пулс и по силните удари може да определи има ли излишък на Вата (този излишък се натрупва в дебелото черво, та­зовата кухина, бедрата, кожата, костите и ушите). Освен това средният пръст долавя топлината, темпе­ратурата на тялото, гнева, ненавистта, злобата, дей­ността на стомаха и тънките черва.
Безименният усеща пулса на Кафа, биологичната здравина на тъканите, енергията на белите дробове, наличието на слуз в организма, а освен това — спокойствието, любовта, привързаността, алчността, хроничната завист.
След като. знаем какво улавя и на какво въздейства всеки пръст, ние можем с помощта на меден пръстен (халка) да уравновесим тези усещания, а със силата на мисълта да програмираме здравословното си със­тояние. Като масажираме всеки пръст поотделно с медна халка, ние можем да направим ръката си кра­сива, да премахнем ставното ошипяване и да подоб­рим обменните процеси. Дори само ако носим такава халка, ще подобрим здравословното си състояние.
Всеки пръст е свързан енергийно с определени ор­гани и е достатъчно да знаем кой пръст за кои органи отговаря, за да можем да им въздействаме. И така:
Палецът е свързан с главата и белите дробове. Ма­сажът на палеца с меден пръстен помага при брон­хит, бронхиална астма, кашлица, плеврит, стоматит, тонзилит, ларингит, кървене на венците, главоболие, хълцане.
През показалеца минава меридианът на дебелото черво. С медна халка можем да подобрим състояние­то си при стесняване на хранопровода, при газове и диария. Според Аюрведа елементите въздух и етер са причина за различни разстройства в организма.
Средният пръст е свързан с меридиана на кръво­обращението и половата функция. Медният пръстен ще бъде много ефикасен при приток на кръв в глава­та, сърдечни болести, депресии, психози, високо кръвно налягане.
От външната страна на безименния пръст преми­нава енергията на топлообразуването, а от вътрешна­та — на кръвообращението. Тук пръстенът ще бъде от полза при анемия, липса на апетит, захарен диа­бет, внезапна болка в гръдния кош. Ако притиснете с палеца безименния пръст към дланта, ще получите облекчение при глухота, шум в ушите, болка в рамо­то. Сигурно ви е правило впечатление как някои гле­зени деца почти изпадат в истерия, ако не им се купи исканата играчка или лакомство. В такъв случай ро­дителите трябва да стиснат едновременно ноктите на средните и безименните пръсти на ръцете на детето, като при това го гледат в очите.
От вътрешната страна на кутрето минава каналът на сърцето, а от външната — на тънките черва. В ос­новата на пръста има точка, регулираща хремата, шу­ма в ушите, епилепсията, психозата, тонзилита. Чрез масаж на описаната зона с медна пластинка се подоб­рява слухът, намалява болката в долната част на ко­рема.
Препоръчва се на средния пръст да се носи медна халка — срещу стенокардия, задух, бронхиална каш­лица.
При чернодробни заболявания се поставя монета или пластинка малко по-ниско от ключицата (може и отдясно под ребрата) — това помага при повръщане, метеоризъм, подуване на корема.
Медта е полезна и при бъбречни заболявания: нефрит се лекува с монети, прикрепени под единай­сетото или дванайсетото ребро. Много добри резул­тати получихме и в случаите на неконтролируемо из­пускане на урина — чрез апликации върху така наре­чената точка Цзи Мън (намира се върху бедрото) са­мо за месец проблемът отзвучаваше.
Излишната енергия предизвиква депресии и вло­шаване на здравето. Този проблем може лесно да се реши с помощта на меден проводник, който се зазе­мява. Това е особено полезно при мрачно, лошо вре­ме — сивото небе създава голямо количество черна енергия. Академик Микулин например при такова време държал в ръката си медна пластина, а през нощта прикрепял медна жица към водопроводната тръба (това е най-лесният начин на заземяване).
Медната гривна има срок на годност две години. При по-продължителна употреба тя губи полезните си свойства и периодично трябва да се чисти, за да се избегне корозията. Гривната е ефикасна при нервно и мускулно напрежение, възпалителни процеси и простуда.
Медта за 10-15 минути премахва главоболието, болката в ушите при отит (слага се медна монета пред ухото или зад него), безсънието (поставя се между веждите). За 2-3 дни тя може да разнесе сини­на или уплътнение; да намали хремата и да подобри дишането при хипертрофирана трета сливица (в този случай монетата се прикрепя от двете страни на но­са).
Медта участва във всички обменни процеси и за­това се среща в най-големи количества в черния дроб, мозъчната тъкан и далака. Това са основните зони, върху които се правят апликации с мед.
Този елемент се съдържа в бобовите растения, елдата, черния дроб, овчето месо, орехите, лешниците.
Медта има и друга много важна функция — тя спомага за усвояването на желязото от организма. Недостигът на желязо може да доведе до анемия. Ако детето ви много обича сладолед и студени на­питки, а през зимата смуче ледени висулки или лед, трябва да се погрижите да получава по-големи дози желязо. Тези симптоми са валидни не само за децата, но и за възрастните.
Желязото и медта вървят ръка за ръка. Препоръч­ва се при хипертония да се носи гривна от късчета магнитно желязо. В миналото са слагали нагорещени гвоздеи във вода или вино и са пиели от получената течност при диария, малокръвие, стомашни болести. Медта, както и другите чисти метали, противодейст­ва на негативното влияние на планетите. При допир с кожата тя излъчва електромагнитни вълни, които влияят на клетките и тъканите. Тя е много подходя­ща за хора, склонни към изпълняване и задържане на течности в организма — тонизира черния дроб, дала­ка, лимфната система. Медни украшения в днешно време носят най-вече циганите. Повечето хора пред­почитат мелхиора или така нареченото „ново сребро" — сплав от мед и никел. Той укрепва душевното рав­новесие и изостря възприятията. Медта внася хармония, мекота, търпимост, дарява с мъдрост. Мелхиорът е подходящ за хората, родени под знака на Лъва, Телеца, Скорпиона, Овена, Стрелеца, Близнаците. При силен Марс и Юпитер не бива да се носят такива украшения. Сплавта от мед и олово (или бронз) пре­махва стреса, но усилва алчността — особено при Дева, Козирог и Стрелец.
Какви болести лекува медта?
Нека да започнем от главата — разнася синини (даже такива, които са под костта). Също така е мно­го ефикасна при конюнктивит, синузит — поставят се монети в ъгълчетата на очите, а през нощта — върху клепачите. Главоболието и безсънието преми­нават бързо, ако на мястото на болката (може и на слепоочията, тила, между веждите, на темето) се прикрепи медна пластинка. Понякога болката може да се засили, но не бива да се притеснявате, това е ес­тествена реакция на организма — предполагам, че знаете поговорката „Клин клин избива".
При шум в ушите, отичане на лицето и отит се поставят медни монети на хълмчето зад ухото и по-назад, към тила; при глухота, зъбобол, възпале­ние на средното ухо монетата се слага пред ухото, върху бузата. Много добре влияе на всякакви забо­лявания на ушите (включително и намаляване на слуха) йогистката мудра „небе"[4] — средният пръст се свива, а палецът го притиска към дланта. Болката в ухото минава бързо, ако в него се поста­ви памуче, напоено с масло от чесън или босилек. Костта зад ухото е пореста (особено в по-напред­нала възраст) и там се натрупват бактерии, които медта успешно може да унищожи — дифтерийната бактерия за 6 дни, а стрептококите за 3 дни. За целта просто трябва да прикрепите монета на мястото на болката или зад ухото.
Човек лесно хваща ангина. Достатъчно е да си намокрите краката и да не се преобуете навреме. В такъв случай, веднага щом се приберете, напарете краката, масажирайте леко щитовидната жлеза, а през нощта поставете медна монета зад ухото. Съ­щите процедури са валидни и при ларингит и трахеит. Тонзилитьт се успокоява, ако поставим медни монети върху подутите лимфни възли или ако при­тиснете едновременно от двете страни щитовидната жлеза, преброите до 21  и веднага отпуснете. По принцип при проблеми с гърлото дъвчете прополис след ядене (рецептата е от тибетската медицина), а между отделните хранения смучете листенца от ро­зи с мед.
Силната хрема се успокоява, ако в носа периодич­но се капва по малко сок от цвекло или лук с мед, а през нощта се поставят медни монети. Редовните ап­ликации премахват и полипите в носа.
Медта помага дори при психични разстройства и нервни тикове — 10 нощи поред се поставя монета в основата на носната преграда, след което се прави неколкодневна почивка и после — отново 10 проце­дури.
За успокоение на нервите при болки в сърдечната област монетата се слага в лявата подключична ямка, а при нощно напикаване се добавя още една монета в областта на пикочния мехур. Медна пластинка в шийната ямка или 3 пръста по-ниско помага при пов­ръщане, бронхиална астма, ларингит, тонзилит и други възпаления на гърлото, а също и при спазми в хранопровода. Ако загубите гласа си или прегракне­те, ще ви помогне пластинка върху двете издутинки над тила. Същевременно е добре да разбиете два жълтъка със захар и масло и между отделните хране­ния да пиете по малко от тази смес.
Подробно описахме лековитите свойства на медта при проблеми с главата, гърлото, ръцете. Сега иска­ме да ви предложим и друг метод: апликации с мед върху зоните на Захарин-Хед. Интересното е, че в те­зи зони се намират активни точки, чрез които може да се въздейства на процесите в много органи. Нап­ример чрез зоната на стомашно-чревния тракт може да се лекува късогледство, глаукома и главоболие със спазми. Медната пластинка на тила (там е стенокардийната зона) помага не само при болки в сърдечната област, но и при ред други болести: мозъчни кръво­изливи, кръвотечение от носа, висока температура, грип, треска. Чрез въздействие върху стенокардийната зона се лекуват даже болки в кръста, появили се в резултат на рязко движение или по-голямо натовар­ване. В този случай задължително трябва да се поста­ви медна пластинка и на кръста — тогава ефектът ще бъде по-голям.
Медта в зоната на белите дробове помага при бронхиална астма, бронхит, плеврит, коклюш, емфизем, задух, тонзилит, междуребрена невралгия, при­лив на кръв към главата. Монета, поставена между гръбначния стълб и рамото, сваля високата темпера­тура при грип и туберкулоза.
Лекият масаж на кутрето успокоява болките в сър­дечната област и неприятните усещания преди рязка промяна на времето, докато масажът на средния пръст спира световъртежа, шума в ушите и сценич­ната треска. При шок, припадък или силна кашлица се мачка средният пръст, който е свързан с кръвооб­ращението.
Хубаво е всеки ден по няколко минути да въртите в ръката си 2-3 диви кестена — това е чудесен начин за премахване на умората и за тонизиране. Силно ободряващо действа и маслото от ела — с него леко се намазват слепоочията.
Трябва да обръщате своевременно внимание на натъртванията на главата и другите части на тялото — дори и да няма синина, хематомът може да бъде вътрешен. В тези случаи медта е изключително ефи­касна. Вместо апликации може да използвате и след­ния мехлем: смесват се 15 г меден сулфат, 20 г боро­ва смола, 50 г олио, една глава ситно нарязан лук и се кипват.
При болки в ставите помагат компреси с 200 г из­вара и 1/2 ч. л. меден сулфат.
Монета на бузата, темето или горната част на тила нормализира високото кръвно налягане, а поставена под носа или брадичката качва кръвното. Тук има ед­на особеност: преди да закрепите медната монета, трябва да направите лек масаж на въпросното място.
Апликациите с мед могат да се прилагат на всеки, независимо от възрастта, но задължително трябва да има почивки — да не се държат по цял ден.
Вече споменахме, че в древността са носели сан­дали с медни подметки. В наши дни много хора, страдащи от тромбофлебит, прикрепят с лейкопласт към стъпалото монети или тънки шлифовани кръгче­та от червена мед и ги носят в продължение на 3 до 10 денонощия.
Количеството на медта в земната кора е 1000 пъти по-малко от това на алуминия и 600 пъти по-малко от това на желязото.
Медната епоха продължила 1000 години, след кое­то настъпила бронзовата. Гърците претопявали мед­ната руда и калая и получавали бронз.
И до ден днешен учените не могат да установят как точно медта въздейства на човешкия организъм — дали чрез допира на студения метал до тялото, да­ли чрез излъчването си, чрез солите или йоните, но едно е сигурно: медта премахва болката за много кратко време.


[1] Точките, третирани при акупупктура. — Бел. прев.
[2] Аюрведа хилядагодшината народна медицина на Индия. Преведе­но, означава ,,знание за живота". Бел. прев.
[3] Саискрит: доша. Характеристика на организма, доминирана от една от „трите отрови" (желание, агресивност, невежество). Вся­ка доша има свързани с нея функции, тъкани и психологически пред­разположения. Това са три основни метаболични принципа, свързващи ума и тялото. На тибетски трите доши се наричат „няйпи ", т.е. „ грешки " и според теорията на тибетската будистка медицина те­зи ,,три грешки " представляват многобройните следствия от трите основни причини, които биват наричани трите отрови" (желание, агресивност, невежество). — Бел. прев.
[4] От тибетски: жест на ръката, поза. Бел. прее.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.