Админ 20:29
Естествените антиоксиданти са най-доброто средство в борбата срещу вирусите
Най-мощните имуностимулатори не са хапчета или сиропи с витамини, а храни, които са напълно достъпни и са навсякъде около нас. Често укрепващият им ефект върху организма се подценява заради слабата информираност на хората. За чесъна се знае, че помага, но малцина са наясно, че и орехите и пикантните подправки имат подобно действие.
Най-важен за цялостното състояние на организма е именно режимът на хранене. Менюто може да укрепи или разклати здравето. Вижте кои са най-ефикасните имуностимулатори, които всеки може да приготви и използва в домашни условия:
Пилешка супа
Но задължително гореща. Според американско изследване карнозинът в пилешката супа я прави домашно лекарство срещу леки вируси и неразположения през студените месеци. Карнозинът е вещество, което използват атлетите, за да се представят по-добре на състезание. Според учените веществото повишава издръжливостта и мускулната сила, действа като мощен антиоксидант и подмладява клетките. Освен карнозин пилешката супа съдържа и много цинк, който укрепва организма, за да може да се пребори с вируса. Помага и след това – когато сме вече болни. За да има максимален ефект, се консумира всеки ден и задължително гореща. Заради високата температура бактериите в горните дихателни пътища не могат да се разпространяват толкова бързо. Доказано е, че цинкът съкращава настинката с три дни.
Чай от черничеви листа
Една от най-модерните хранителни добавки. Вече се продават изсушени в някои биомагазини у нас и в повечето дрогерии. Най-богати на витамини, аминокиселини и други полезни вещества са тези от бяла черница. Използват се в китайската медицина от векове, а също и в Древна Гърция, но напоследък добиват популярност и у нас заради многобройните им лечебни качества. Помагат при хипертония, понижават холестерола, обогатяват кръвта, укрепват костите, бъбреците и черния дроб и засилват имунитета. За да приготвите чай от черничеви листа, берете ги млади, а после ги изсушете на сянка или във фурната на слаб огън - около 40 градуса. Хубавото е, че този чай не съдържа кофеин и танин и към него не се привиква.
[ads-post]
Сланина вместо рибено масло
Сланината съдържа незаменими мастни киселини, каротин, витамини А, D, E и други, които организмът усвоява по-лесно, отколкото при всички видове растителни масла. Лекари казват, че тя е по-полезна дори от рибеното масло. Затова в последните години учени и диетолози се опитват да възвърнат изначалната слава на сланината, която дълго време е била най-набеденият продут в бита на народа ни. Всъщност приемана в разумни количества - до 20 г на ден, и слабо осолена, сланината не увеличава, а регулира лошия холестерол, укрепва защитните сили, дава енергия, има антиканцерогенно действие и т.н.
Кълнове и поници
Витамините и ферментите в кълновете подмладяват организма - възстановяват остротата на зрението, косата и кожата стават красиви, а зъбите - здрави. Изчислено е, че кълновете са с около 300 пъти по-полезни от непокълналите зърна и семена. Най-полезни за имунитета са тези от бобови семена и ленено семе.
Ако кълновете се оставят, порастват нежни зелени стръкчета - поници, които също могат да се консумират в салати. Най-полезни за имунитета са тези от житните кълнове. За да се получат поници, семенцата трябва да се засадят в почва и да се поливат редовно. Съдът задължително трябва да се постави на слънчево място. Покълването става най-лесно в буркан, захлупен с марля и поставен на слънце. Пониците се режат с ножица, когато достигнат височина от 5 до 10 см.
Ябълков оцет
Ефикасно средство за прочистване на организма, с мощно антибактериално действие. Две супени лъжици на ден, разтворени в 1 ч.ч. вода с 1 с.л. мед, прави организма по-устойчив на вируси. Домашният еликсир успешно бори различни видове гъбички и микроби. Това прави ябълковия оцет един от най-добрите натурални антибиотици наред с чесъна. Той възстановява и киселинния баланс в организма, а това е важна предпоставка, за да не боледуваме.

Източник:

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.