Админ 16:52

Млякото е един от основните хранителни про­дукти на нашата трапеза. То съдържа всички вещес­тва, без които човешкият организъм не може нор­мално   да   функционира:   пълноценни   белтъчини, мазнини, въглехидрати, неорганични соли, витами­ни. Това е най-добрата храна при стомашно-чревни и сърдечни заболявания, при проблеми с черния дроб, бъбреците и задстомашната жлеза. Белтъчи­ните на млякото успешно заменят белтъчините на месото и рибата. Недостигът на белтъчини в детс­кия организъм води до такива заболявания, като: ра­хит, диария, понижени умствени способности, чуп­ливост на костите, лесна раздразнимост. В прясното пълномаслено мляко има имунни тела, които уни­щожават редица вредни за човека бактерии. Специ­алистите по хранене съветват на вечеря да се консу­мират задължително млечни продукти: извара, си­рене, кисело мляко.  Те се усвояват по-лесно от прясното мляко и намаляват количеството на токси­ните. Млечнокиселите продукти трябва да заемат 1/3 от дневния порцион.
400 години преди нашата ера Хипократ — бащата на медицината, е казал: „Храната трябва да бъде ва­шето лекарство и лекарството — ваша храна." Той използвал млякото за лечение на треска, малокръвие, подагра.
Според Авицена (Абу Али Ибн Сина) млякото е най-подходящата храна за деца и стари хора.
От древни времена млякото се използва като про­тивоотрова — и в наши дни на работниците във вредните производства се предоставя безплатно мля­ко, тъй като то спомага за изхвърлянето на тежките метали.
Организмът на някои хора трудно приема тази храна: подува се коремът, появяват се киселини, диа­рия или запек. Обикновено освен към млякото по­добна реакция при тях се наблюдава и към пресните плодове и зеленчуци. В такива случаи френският лекар-хомеопат Н. Шарен препоръчва да се приема дървен въглен или пепел от орехови черупки и костилки от праскови и кайсии (без ядките). По принцип хомеопатите лекуват непоносимостта към млякото с дървен въглен — той има свойството да прочиства кръвта от вредните компоненти. Дървеният въглен помага и при метеоризъм (приема се по едно зрънце след хранене), а също така идеално прочиства водата за пиене.
В. Востоков смята, че непоносимостта на възраст­ните към млякото се дължи на получена в детската възраст дисбактериоза на червата.
Млечнокиселите продукти нормализират чревната флора, унищожават вредните микроорганизми и гъ­бички.
Още древната индийска медицина Аюрведа учи, че човек трябва да удовлетворява с храната всичките шест вкуса: сладък, кисел, горчив, тръпчив, солен и лютив. Ако към млякото и производните му се доба­вят различни растения, всичките изброени вкусови усещания ще могат да бъдат задоволени. Еднообраз­ната храна води до застой на кръвта и нарушена об­мяна на веществата.
Диетолозите от цял свят все още спорят дали мля­кото е полезно или вредно и как трябва да се консумира — самостоятелно или в комбинация с други храни.
Х. Шелтон (САЩ) -— един от основателите на раз­делното хранене, препоръчва млякото да се приема винаги отделно; единствено изварата и млечнокисе­лите продукти могат да се съчетават със сладки пло­дове (пресни и сушени), зеленчуци, орехи.
Повечето специалисти по хранене са на мнение, че:
1.  Прясното мляко трябва да се консумира самос­тоятелно или с плодове и зеленчуци.
2.  В никакъв случай не бива да се приема след друга храна, тъй като блокира отделянето на стома­шен сок.
3.  Преди да сварите млякото, може да изстържете на дъното на тенджерата моркови или цвекло — за добавка на повече витамини (съответно и вкусът ще бъде съвсем различен).
4.  Суровото мляко е най-добре да се пие веднага щом се издои, а след него може да хапнете някакъв сладък плод.
През пролетта ще подсилите имунната система със следната смес: 1 чаша овес се залива с 5 чаши во­да и се вари, докато се получи гъста течност с консистенцията на кисел. Прецежда се, след което се до­бавя същото количество варено прясно мляко и 4-5 с. л. мед. Приема се 3-4 пъти дневно по 1/2 чаена чаша.
Зимно време за същата цел се пие чаша топло мля­ко, в което са добавени 2 скилидки счукан чесън. Та­зи напитка укрепва и прочиства организма, а също така подобрява съня.
Заради радиацията в околната среда много диетолози в последно време промениха отношението си към млякото. Например Сара Шенън (САЩ) в книга­та си „Храненето в атомния век" напомня, че в много страни в храната на животните се включват хормони и антибиотици, за да се повиши млекодобивът. Ав­торката смята млечните продукти за вредни, тъй като съдържат вещества, замърсяващи човешкия органи­зъм. Пастьоризацията унищожава вредните бакте­рии, но наред с това разрушава витамините, магнезия и основната аминокиселина. Освен това млякото об­разува слуз, която понижава способността на орга­низма да се бори с радиацията.
Детският организъм до тригодишна възраст има нужда от повече въглехидрати — за развитие на мо­зъка и нервната система. Съставът на майчиното мляко напълно удовлетворява тези потребности. Според С. Шенън 25% от хората в света имат алер­гия към кравето мляко, защото в организма им липс­ват ферменти за преработката му.
Академик Я. Д. Витебски, хирург-гастроентеролог, е твърдо убеден, че млякото има пагубно дейст­вие върху храносмилателния тракт. Той също смята, че за преработката на млякото са необходими специ­ални ферменти, които се образуват в организма на новороденото още през първите 7 дни. При децата, страдащи от дисбактериоза, лактозата и казеинът не се разлагат напълно — стига се до образуване на пи­кочна киселина, която е благоприятна почва за разм­ножаване на гноеродни микроорганизми и гъбички.
Нашата цел е да разкрием някои от лечебните свойства на млякото и млечните продукти. Естестве­но, трябва да се има предвид, че замърсяването на околната среда и радиацията дават своето отражение и върху тях.
 [ads-post]
Състав на млякото
Състои се от 80-90 % вода и 4-6,5 % лактоза. Пас­тьоризираното мляко с 3,2% масленост е богато на провитамин А, витамините В1, В2, РР, В6, С, Д, Е. Също така съдържа киселини (парааминобензоена и фолиева) и соли: калий, натрий, калций, фосфор, маг­незий, лецитин, желязо и кобалт. Млякото се запазва най-добре в полиетиленови пликчета. Белтъчините му са много ценни (в прясното мляко има 3% белтъ­чини, в сухото — 25%, а в сухото обезмаслено — 34-35%). Сиренето, изварата, кашкавалът е препоръчи­телно да се консумират със зеленчуци — така орга­низмът създава свои белтъчини, които са необходи­ми за изграждането и развитието на мускулите и кос­тите.
От всички хранителни продукти млякото е най-бо­гатият източник на калций.
Фосфорът, калцият и магнезият са от голямо зна­чение не само за костите, зъбите, но и за мускулите; в определени пропорции с витамините А и Д тези елементи балансират обмяната на веществата в орга­низма. Освен в млякото те се срещат в по-големи ко­личества и в зелето, краставиците, граха, рибата, пресните яйца, орехите, семената. Най-много магне­зий има в какаото, соята, жълъдите.
Млякото съдържа калий и натрий (необходими за поддържане на осмотичното налягане и обема на теч­ностите в организма), а също и хлор, който спомага за образуването на солната киселина в стомаха. То е богато на желязо и мед, които пълноценно се усвоя­ват от организма.
Половин литър мляко на ден покрива напълно нуждите от витамин В12 и доставя половината от не­обходимото за възрастен човек количество белтъчи­ни и витамини А, В.
В. Востоков препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт лечебния коктейл „Здраве": 1 л мляко се загрява до 40 градуса, добавят се по 1 ампу­ла колибактерин, лактобактерин и бифидумбактерин. Сместа престоява на топло 24 часа, след което се пие по 1 чаша 2 пъти на ден 1 час преди ядене. Когато ос­танат 100 грама от коктейла, отново се налива 1 л мляко, престоява едно денонощие и следващата доза е готова за консумация. Коктейлът е много подходящ за болни от диабет, хипертония, бронхиална астма, хроничен гастрит, колит, ентероколит, дисбактериоза, екзема, псориазис. Освен това се отразява прек­расно и на външния вид — лицето придобива свеж и чист тен.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.