Админ 22:26
Ако в момента ви изгарят киселини, вместо към шкафа със содата за хляб, можете да посегнете към фруктиерата. Зрелите банани се смятат за алкална храна, която може възможно да потиснат киселините. Трябва да имате предвид обаче, че при 1% от страдащите от киселини при консумация на банани състоянието може да се влоши. Подобен ефект, със същата уговорка, имат и пъпешът и динята.

Никакви съмнение относно ползата срещу киселини не бива да имате от овесените ядки. Те не само засищат и поддържат енергията за дълго, но и предотвратяват образуването им. Кашата, която се получава в храносмилателния тракт, и слузта, която отделят овесените ядки имат свойството да „поглъщат“ киселините, с което неутрализират дразнещия им ефект.

При киселини експертите препоръчват редовно хапване на салати, но при условие да се избягват доматите и лукът – които напротив могат да предизвикат оплакването. Ако се консумира салата с тази цел, тя трябва да бъде възможно по-“чиста“ откъм добавки като  сосове, някои подправки, сирена и др. Салата може да се овкуси с мъничко олио, оцет или лимонов сок.

Към салатите и ястията може да добавяте спокойно и в повече свеж копър, целина и магданоз. Полезният ефект на копъра се дължи на неговото pH 6,9 (по-алкално е). Освен киселините копърът може да подобри храносмилателната функция и облекчи дискомфорта при подут корем – не случайно чаят от копър се дава на пеленачета с колики...

Целината е богата на вода, но отличен източник на полезни фибри и средство за потискане на излишния апетит. Магданозът пък спомага храносмилането, освен че се използва от времена и като билка при стомашни оплаквания.
[ads-post]

Въпреки че не е достатъчно популярен за насq  джинджифилът може да се окаже средството, което ни спасява от стомашни неразположения. Този корен действа противовъзпалително, укрепва имунитета и дори предотвратява стомашно-чревни разстройства заради храна или инфекции. Срещу киселини може да се прилага във всякакъв вариант – да се консумира настърган самостоятелно, добавен към салата или смути или към ястие и сладкиш.


Храна, от която не бива да се безпокоите при наличие на киселини, е пилешкото и пуешкото месо. Почти няма значение как е приготвено – варено, печено, задушено, важното е да не е пържено. Същото се отнася до рибата и морските деликатеси.

В хранителния режим при чести оплаквания от киселини е удачно да се включат и зелен фасул, броколи, аспержи, карфиол. Подходящи са повечето зелени и коренови зеленчуци.

Други храни подходящи при хорас с киселини са булгур, ориз, особено кафяв, кускус и грис. От полза са съдържащите сложни въглехидрати.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.