Админ 16:47

През лятото, в горещините, заедно с потта ние из­хвърляме и големи количества йод, а това неизбежно се отразява на здравето ни — организмът отслабва, настиваме много лесно, кръвното налягане се покач­ва, понякога и сърцето се обажда... Тези неразполо­жения се дължат на липсата на йод.
В народната медицина той е на почит: използва се при наранявания, натъртвания, за промиване на драс­котини.
Има хора, които са силно чувствителни към йода: при предозиране зъбите им започват да пожълтяват, очите да сълзят, раздразват се дихателните пътища и кожата — тази болест се нарича „йодизъм". Хомеопатите успешно я лекуват, но се съобразяват с кон­ституцията на тялото, нервно-психичния тип, нас­ледствеността. Много лесно можете да проверите сами дали имате непоносимост към тъмната теч­ност: намажете с нея някой участък от тялото — ако на следващия ден кожата там е започнала да се лющи, значи имате повишена чувствителност към този елемент.
Хомеопатите използват съединения на йод с нат­рий, калий, калций, барий, злато, арсен, сяра, морски водорасли за лечение на гуша и ред други болести.
В човешкия организъм всички тъкани, включител­но и щитовидната жлеза, съдържат йод. Недостигът на йод води до появата на крайно неприятната бо­лест, наречена „гуша".
Щитовидната жлеза е свързана с дейността на централната нервна система, кръвообразуването и нарушенията във функционирането й водят до разст­ройство на целия организъм.
Йодът се използва не само при лечението на гуша, но и при сифилис, различни женски болести, отравя­ния с олово и живак. Също така е изключително ефи­касен при грип и възпаление на горните дихателни пътища.
Вече споменахме, че лятно време изразходваме го­лямо количество от него. Затова е хубаво през есента да консумираме повече плодове и зеленчуци, съдър­жащи този елемент: грозде (особено тъмните сорто­ве), сливи (заедно с люспите), цвекло.
Калмицката народна медицина препоръчва да се пие отвара от обелките на картофи, цвекло и ряпа. Корите на въпросните зеленчуци са богати на йод, който е необходим за тъканите на пикочния мехур и простатната жлеза. Тази напитка не само убива всич­ки вируси, микроби, гъбички, но и ги изхвърля от тя­лото заедно с урината; тя е чудесно средство при бо­лезнено уриниране, незадържане или задържане на урина. Ако се страхувате, че в зеленчуците има нит­рати, вместо да пиете отварата, можете да направите следната процедура: напоете в отварата памучни га­щета, обуйте ги на голо, върху тях вържете по-голя­ма памучна кърпа, завийте се с памучно одеяло, а от­горе с по-топло и поспете два часа — резултатът ще бъде същият. Ако добавите глина към тази чудодей­на напитка, ще получите смес за компреси, които из­теглят всичко ненужно от организма — мъртви клет­ки, вируси, газове. Компресите се поставят върху кръста, бъбреците, срамната кост — въобще там, къ­дето има запушвания.
Ще ви предложим още една рецепта от калмицката медицина, която е много ефикасна при болки в гърлото, неприятна миризма от устата и кървене на венците. Приготвя се отвара от люспи на лук и чесън и 3 пъти дневно се прави гаргара — така се унищо­жават всички бактерии в устната кухина.
А при бързо остаряване на организма, склероза, световъртежи, шум в ушите, запек помага прясно мляко, в което са варени морски водорасли или е до­бавена морска вода в съотношение 1:1. Пие се по 1 чаша 3 пъти на ден. Рецептата наподобява хомеопатичните лекарства: млякото е богато на калций, а морските водорасли и вода съдържат много йод.
Дневната доза йод може да си набавяте, ако редов­но изяждате по 5 ябълкови семки. Семената на прес­ните домати, люспите на сливите и тъмните сортове грозде, касисът, червеното френско грозде и аронията също могат да ни снабдят с този елемент. Освен това те запазват качествата си даже и при сушене, единствено не бива да се варят.
Йогите знаят, че загубата на йод през лятото или зимата може да доведе до хипертония и затова взе­мат специални мерки през тези сезони. Лечението се провежда на два етапа: първият е през месец март, а вторият — през септември. Процедурите траят десет дни (от 1 до 10 число), прави се задължителна десет­дневна почивка, след което отново се повтарят същи­те процедури (от 21 до 30 число). Методът е изклю­чително прост: върху кибритена клечка навиваме малко памук, потапяме в йод и мажем определени части от тялото както следва:
1-ви ден — намазваме китката на лявата ръка. 2-ри ден — глезенната става на десния крак. З-ти ден — китката на дясната ръка.
4-и ден — глезенната става на левия крак. 5-и ден — очертаваме кръг на лявата ръка, малко над лакътя.
6-и ден — рисуваме кръг на десния крак, малко под коляното.
7-и ден — кръг на дясната ръка, над лакътя. 8-и ден -— кръг на левия крак, малко под коляното. 9-и ден — чертаем на гърба по диагонал отляво надясно пунктир (от рамото до бедрото — там, къде­то кракът се съединява с таза).
10-и ден — пунктир от дясното рамо към лявото бедро.
Препоръчваме ви за прочистване на кръвта през зимата да изпълнявате и следната рецепта: към 1 ча­ша кисело мляко се прибавят 3-4 скилидки чесън, пресни ягоди, ябълков мармалад и касис. Чесънът на­малява кръвната захар, спира деленето на раковите клетки.
В домашни условия лесно се приготвя син йод, който е подходящ за лечение на слединсултни състо­яния: в 50 мг топла вода разбърквате 1 ч. л. 3% йод и 1 ч. л. картофено нишесте, след което добавяте 250 мг вряща вода. Дозата зависи от състоянието на бол­ния — от една до осем чаени лъжички от сместа се разбъркват с мляко или кисел и се пият след хранене. Лечението трае 5 дни, след което се прави петдневна почивка.
Синият йод унищожава дизентерийните бактерии, успокоява алергичните състояния: за целта първона­чално се приемат 2 таблетки въглен на гладно и тога­ва вече — кисел с 5 ч. л. син йод.
Ако през зимата консумирате редовно сушени плодове, кайсии, круши, стафиди, покълнало жито и провеждате йодотерапия, ще изчезне раздразнител­ността, ще бъдете бодри, свежи и работоспособни. Горещо ви препоръчваме и отварите от соя, фасул, кори от нар, борови връхчета (ефикасни са при кис­ти, ерозия на шийката на матката, трихомонаден колпит).
Изключително полезен е и сокът от кисело зеле (съдържа голямо количество витамин С) — особено в комбинация с червен пипер и цвекло: червените и пурпурни елементи съдържат защитни вещества, ко­ито само за няколко секунди унищожават вирусите и бактериите.
Йодът повишава активността на левкоцитите, ко­личеството на еритроцитите и хемоглобина; намаля­ва съдържанието на холестерин и липопротеини в кръвта. Ако детето ви има бледи устни, обърнете внимание — това може да е сигнал за анемия!

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.