Админ 16:43

Широко разпространено е твърдението, че солта е вредна и натоварва сърцето и бъбреците. Традицион­ната медицина например препоръчва безсолна диета при сърдечна и бъбречна недостатъчност, при забо­лявания на черния дроб.
Но защо тогава древните гърци след ядене смуче­ли малки късчета морска сол?
Лекарите смятат, че човешкият организъм може да получи нужното количество сол само от плодовете, зеленчуците и хляба. Същевременно при хипертония препоръчват да се взима по 1 ч. л. морска салата (лашинария) след хранене. Един литър мляко съдържа 4 г натриев хлорид. Картофите съдържат почти същото количество. Смята се, че здравите бъбреци трябва да отделят по 25 г сол на денонощие.
С храната ние поглъщаме за 12-15 г готварска сол (натриев хлорид) на ден. Академик Б. В. Болотов препоръчва един час след всяко хранене да поставя­ме върху езика 1 г сол и след няколко секунди да преглътнем слюнката. Също така съветва да посоляваме леко зеленчуците, плодовете, изварата и краве­то масло — но в такъв случай не бива да добавяме олио, тъй като то предизвиква отделяне на жлъчка. Жлъчката забавя превръщането на шлаките (отпадъч­ните продукти) в разтворими соли. които се изхвър­лят от организма с урината и изпражненията. За из­веждането на солите от тялото помагат някои билки, които действат като разтворители. Така например за алкалните соли е подходящ чаят от пача трева, дине­ни кори, корени от слънчоглед; за разтварянето на минералните соли, които се отлагат по кръвоносните съдове, бъбречните легенчета, жлъчния и пикочния мехур, може да се използва сок от черна ряпа, хрян, цикория, подбел, корени на магданоз.
Образуването на соли в организма се засилва и при недостатъчност на пилора. В този случай сто­машните ферменти влизат в контакт с ферментите на дванадесетопръстника, а това води до гастрит или възпаление на червата.
Солта като лечебно средство
Академик Б. В. Болотов твърди, че морската вода е изключително полезна за кожата. Също така препо­ръчва един час преди къпане да се втрива в тялото смес от рибено масло и брашно от рибени люспи — това е ефикасен начин за премахване на дерматозата (кожните обриви). Солената свинска мас също е под­ходяща за тази цел.
Полезно е след сауна тялото да се намаже с мед, в който е добавена малко сол — така кожата става гладка и еластична.
Инхалациите с натриев хлорид предпазват белите дробове от алергии. Бъбреците и надбъбречната жле­за се нуждаят от сол за произвеждането на хормони. В миналото китайските учени са използвали солта при лечението на болни бъбреци.
От древни времена този толкова полезен минерал е бил символ на приятелството, вечността и мъдростта.
Натриевият хлорид играе много важна роля в про­цеса на обмяна на веществата.
Д. Джарвис определя калия като най-важен за изг­раждането на клетките, а Б. В. Болотов твърди, че солта е основният разтворител на старите непотреб­ни клетки — те трябва своевременно да се изхвърлят от организма, за да не се задръстват каналите. Ако човек не получава нужното количество сол, се нару­шава електролитният баланс.
Д. Джарвис в книгата си „Медът и другите естест­вени продукти" пише: „Калият, който влиза в състава на клетките, притегля течността в клетката. Натрият изтегля течността в междуклетъчното пространство. Основните източници на калий са червеният пипер (с който може да се поръсват всички салати), медът, пресните плодове и зеленчуци. Най-добрият източ­ник на натрий е обикновената готварска сол. Да бъ­деш здрав означава в тялото да има баланс между натрия и калия. Недостигът на сол води до наруше­ния в храносмилателната, нервната и отделителната система."
Б. В. Болотов пише, че древните гърци смучели зрънца морска сол след хранене. Това предизвиква отделяне на пепсини, които подобряват храносмила­нето и подпомагат разграждането на старите и не­пълноценни клетки. Ако" в продължение на половин година редовно приемате по един грам сол след вся­ко хранене, в организма ви ще нарасне броят на мла­дите клетки и голяма част от бръчките по лицето ще изчезнат. Солта от древни-времена се е използвала като лекарство и нашата цел е да ви представим ня­кои прости и ефикасни рецепти:
1. При диария се приготвя наситен разтвор от гот­варска сол и се пие по 1 с. л. сутрин на гладно, след което 24 часа не се приемат никакви течности и хра­на. Същевременно нагрятата сол може да се използва и като грейка — поставя се върху корема.
2.  Запек се лекува с подсолена вода: една щипка сол на чаша студена вода, пие се на гладно (вместо вода може да се използва мляко). Също така може да се разтвори 1 ч. л. сол в 2/3 ч. чаша вода и 1/3 ч. чаша мляко. Пие се през два часа до появата на резултат (премахване на запека).
[ads-post]
3.  Подсолената вода помага и при силна хрема — прави се гаргара; а при алергия се използва за промивки на носа.
4.  Зъбите ще се запазят по-дълго време здрави и бели, ако всяка сутрин ги търкате със смес от сол и пепел. Тази процедура заздравява и венците.
5.  За лечение на косопад и суха екзема: измивате главата, втривате сол, след 15-20 минути изплаквате. Прави се всеки ден.
6.  При болки в ставите се използва смес от сол и пчелен мед (или водка) — масажират се болезнените места.
7.  При дизентерия е полезно да се правят седящи горещи вани: на 5 л вода се сипва 100 г сол.
8. Скрофулозните деца трябва да се къпят в солена вода поне 2-3 пъти седмично. При децата, страдащи от копривна треска, е добре да се прави първо солена вана, след което — обтривания с ментолово масло или доматени резенчета.
9.  Компресите със сол и оцет са подходящи при натъртвания, навяхвания, а също и при главоболие.
10.  След хранене може да изплаквате устната ку­хина с разтвор от сол и сода в съотношение 1:1.
11.  При хипертрофия на третата сливица се прави гаргара с подсолена вода и се пие рибено масло. При бронхит изключително благотворно  влияние имат инхалациите със солен разтвор.
12.   Глистите  са  крайно  неприятно  заболяване. Приемайте на гладно 1/2 чаша вода с 1 с. л. сол — ще успокои стомаха, а клизмите със солена вода ще пре­махнат сърбежа.
13.  При бавно зарастващи рани дерматолозите препоръчват върху проблемното място да се постави памучна кърпичка, напоена в горещ солен разтвор — превръзката се държи колкото се може по-дълго, без да се сменя.
14.  Ако са ви извадили зъб и раната продължава да кърви, поставете върху нея памук, напоен в солен разтвор.
15.  За отхрачване се пие 2 пъти на ден на гладно по 1/2 чаша топла вода, в която са разтворени сол и сода. Същият разтвор се използва и при ранички в устната кухина — жабури се, след което бавно се дъвче пресен зелев лист.
16.  Към мека глина се добавя сол и се размесват добре. Получената смес се съхранява в найлоново пликче в хладилника. Използва се като студен комп­рес при навяхвания, разтягания на сухожилия и радикулит. Процедурата се повтаря няколко пъти през 30 минути.
Този компрес е ефикасен и при кръвотечение от носа, а също и при безсъние, дължащо се на емоцио­нално претоварване (в този случай глината се поста­вя на челото).
17.  При главоболие е ефикасен друг компрес — с водка и малко сол. Тази смес помага и при диария при възрастни — пие се по 1/2 чаша преди лягане.
18.  Солените компреси се използват и за успокое­ние на нервната система, за очистване на организма и разнасяне на възпаления. Например, ако ви забере някой пръст, достатъчно е да го напарите 3-4 пъти в горещ солен или соден разтвор и след това да го на­мажете със сок от люта чушка.
Прекрасно прочистват организма солените вани — правят се 21 дена поред по 10-15 минути с темпе­ратура до 37-39 градуса.
19.   Компресите от зеленчуци или зеленчукови обелки и сол изтеглят шлаките от тялото, възстановя­ват нервните клетки, повредени от натрупаните соли в капилярите и тъканите, а също така разнасят хематоми. Най-подходящи за целта са зелевите листа, листата на хряна и живовляка, картофите, ябълките, морковите.
Природата се е погрижила и за животните — като бягат, те се потят и губят сол, която кристализира под козината и по-късно изтегля шлаките през кожа­та.
20.  При ухапване от куче или котка помага горе­щата солена вана — чрез нея може да се избегне загнояването.
21.  Ако сте се попарили с вряла вода, трябва вед­нага да сипете върху изгореното място сол и отгоре да поставите мокра кърпа. А ако сте се изгорили с ютия, намажете мястото с наситен разтвор на калиев перманганат.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.