Админ 19:55
фъстъци

Фъстъците, въпреки че повечето от нас не знаят, идват от бобовото семейството - точно като боба или граха, а не от семейството на ядките. Фъстъченото растение може да порасне около 30 до 50 см високо и произхожда от районите на Бразилия. Местните жители там ядeли фъстъците, като част от редовния си хранителен режим. По-късно тези ядки били разнасяни и търгувани чрез лодки, които отивали в Северна Америка и така намерили път към съвременния свят. Сега Индия, тропическа Африка и Китай са водещи страни в производството на фъстъци. Макар че има много разновидности на фъстъците, тези, които най често се срещат на пазара са от Вирджиния, Испания, Валенсия и Индия. Кръглият испански фъстък има богат вкус и обикновено се използва за печене. Фъстъците от Вирджиния са по-големи и продълговати по форма и обикновено се продават в шушулките, но са по-вкусни и по-ароматни. Фъстъците от Валенсия са с много ярка червена люспа и са малки на размер. Този сорт е много сладък и се продава най-вече печен. Най-често продаваните сортове са индийските, като повече от половината от тези фъстъци се използват за фъстъчено масло. Поради високото си съдържание на протеин, фъстъците се обработват в най-различни форми, включително масло, олио и брашно.Ако си мислите, че фъстъците не са добър избор за здравословното хранене, си помислете отново! Положителните ползи, произтичащи от контролираното ядене на фъстъци всеки ден, може да допринесе значително за подобряване на Вашето здраве. Редовната консумация на фъстъци действително може да помогне да се предотвратят някои заболявания, като рак и да помогне за увеличаване на енергията.
Какви са ползите за здравето от фъстъците?
Солени, с шушулки, сурови, печени, пикантни, без шушулките, фъстъците са на разположение в различни форми. Фъстъците не само че имат добър вкус, но ​​носят  и многобройни ползи за здравето. Някои от тях са изброени по-долу:Добър източник на мононенаситени мазнини – Фъстъците са много добър източник на мононенаситени мазнини, видът мазнини, който се използва в диетите за подобряване дейността на сърцето. Мононенаситените мазнини са "добри мазнини", тъй като намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и намаляват нивата на "лошия" холестерол.
Добър източник на антиоксиданти - Последните изследвания показват, че фъстъците съдържат висока концентрация на съединение, наречено п-коурматична киселина.
Подобряват сърдечната дейност - Фъстъците съдържат редица хранителни вещества, за които е доказано, че подпомагат здравето на сърцето. Фъстъците са добър източник на витамин Е, ниацин, фолиева киселина, протеини и манган. В допълнение, те предоставят ресвератрол и фенолов антиоксидант, които се откриват в червеното грозде и червеното вино. Смята се, че ресвератролът допринася за намаляването на риска от сърдечни удари.Подобряват стомашно-чревното състояние - Фъстъците осигуряват достатъчно фибри, за да заситят човек за дълго. Растителните влакна по-специално, спомагат за увеличаване и поддържане на добрите бактерии в червата, така че те да могат да свършат работата си - ефективно да разграждат храната, която приемате. Храненето с фъстъци само няколко пъти в седмицата може да предотврати образуването на камъни в жлъчката, и може да намали риска от рак на дебелото черво.
Добър източник на калций - Фъстъците съдържат малко количество калций и витамин D. Заедно тези две съставки подпомагат здравето на костите, а също и допринасят за здрави зъби. Проучванията показват, че хората, които поддържат здравословни нива на калций и витамин D преди тридесетгодишна възраст, са по-малко склонни към развитие на остеопения или остеопороза, на по-късни етапи от живота си.Контролират диабета - При диабет тип 2 или проблеми с нивата на инсулин, фъстъците могат да помогнат. Със своя нисък гликемичен индекс, фъстъците помагат за регулиране на скоростта, с която захарните и инсулиновите нива се покачват, след като ядете сладко. Според скорошно проучване, консумирането на 25 грама фъстъци, пет или повече пъти в седмицата, е свързано с намаляване на рисковете, свързани с развитие на диабет тип 2 с до 27%.
Предпазват от Алцхаймер и други болести, свързани с когнитивния упадък - Наскоро публикувани изследвания показват, че редовната консумация на храни, богати на ниацин, каквито са фъстъците, предпазва от болестта на Алцхаймер и други подобни болести, свързани с когнитивните функции.Подобряват концентрацията - Фъстъците има високо съдържание на биофлавоноиден ресвератрол. Смята се, че той води до подобряване на притока на кръв в мозъка с до 30%, като по този начин увеличава концентрацията и значително намалява риска от инсулт.Както виждате, фъстъците притежават много ползи за здравето и са ценни за човешкия организъм. Не забравяйте обаче да ядете фъстъците умерено, тъй като високото съдържание на протеини в тях може да допринесе за увеличаване на теглото. Комбинирайте неосолени фъстъци с купа плодове или други смесени ядки. Така ще можете да се насладите на невероятния им вкус и множестото им полезни действия, без да се притеснявате за теглото си.

Широко известен факт е, че фъстъците са бобово растение, по-близко до фасула, нахута и граха, отколкото до лешниците и бадемите например. Добрата новина е, че имат далеч по-удачно и по-здравословно приложение от това да служат за силно осолено мезе. Суровите фъстъци са ключова съставка в редица салати, а фъстъченото масло е сред най-добрите приятели на сандвича.

ФъстъциФъстъци (Arachis hypogaea, Legumonisae) най-често наричаме семената на едноименното многогодишно растение, за което се смята, че произлиза от земите на изток от Кордилерите в централната част на Южна Америка (Бразилия, Боливия, Уругвай, Парагвай). Най-старата запазена изкопна находка на древен фъстък е датирана на над 7600 години.

Смята се, че древните търговци са пренесли ценната култура първо в Азия, а от там пътят й поема на запад. Според мнозина историци фъстъците са пренесени в Западна Европа от португалските завоеватели, благодарение на контакта им с Ацтеките през 15 в, които използвали фъстъците като своя основна храна. Испанските и Португалските търговски флотилии, разпространяват бобовата култура из Африка и Океания.

Днес най-големите производители на фъстъци са Китай, Индия и Нигерия, чиято обединена продукция съставлява около 67,5 % от световния годишен добив на тази култура. Други мащабни производители са: САЩ, Индонезия, Мианмар, Аржентина, Виетнам, Судан и Чад.

Видове фъстъци


Има стотици видове фъстъци, групирани в няколко основни сорта:

 • "Испански сортове"

 • Група сортове "Рънер"

 • Група сортове "Вирджиния"

 • Група сортове "Валенсия"

Видове продукти от фъстъци • Фъстъци - сурови, печени или пържени

 • Фъстъчено масло

 • Фъстъчено олио

 • Фъстъчено брашно

Хранителен състав на фъстъците


Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продуктвода в %ккалбелт. /грмазн. /грсмилаеми въгл. /грфитостероли./мгзахари/гр фибри/гр
Фъстъци "Вирджиния", сурови7%56325.248.88-48.5
Фъстъци "Испански сортове", сурови6.5%57026.249.67.3--9.5
Фъстъци "Валенсия", сурови4.5%57025.147.612.2--8.7
Фъстъци усреднено, печени в масло и сол1.5%60028.052.56.9-4.29.4
Фъстъци  усреднено, сухо изпечени без сол1.5%58523.749.712.7-4.28.0
Фъстъци усреднено, варени със сол42%31813.522.012.4-2.478.8

Здравословни ползи • Богати са на витамините от група "В", особено на В1, В3 и В9.

 • Сурови са отличен източник на минералите желязо, фосфор и магнезии, както съдържат също калций и цинк.

 • Фъстъците имат нисък гликемичен индекс (14) и много нисък коефициент на гликемично зареждане (1), което значи, че въглехидратите им се смилат до глюкоза много бавно, както и че е нужно да се консумира голямо количество от тях, за да се покачи нивото на инсулина. Това е добра новина за всички любители на НВД.

 • Съдържат ресвератрол. Това е естествен растителен антибиотик, произвеждан от някои растения, за да се защитят от вредни гъбички и бактерии.

Здравословни рискове • Малък процент от населението е свръх чувствително към консумацията на фъстъци. Фъстъците следва да се избягват от хора с установени алергии към бобови храни;

 • Гранясалите фъстъчени масла могат да доведат до отравяне с афлатоксини.

Как да изберем и съхраним фъстъците?

[ads-post]
Фъстъците са силно податливи на разваляне благодарение на гъбичките Aspergillus flavus. Уви, в начална фаза това е незабележимо за човешкото око. По тази причина най-добре купувайте фъстъци в пликове с ясно установен произход. Не купувайте сурови фъстъци, които са в края на отбелязания на опаковката срок на годност, които имат частична обезцветеност или са потъмнели, имат следи от гранясване или мухлясване.

Суровите фъстъци се съхраняват на открито по-зле от изпечените, затова веднага след закупуване ги поставете в хладилник. Ако все още са в кадифената си обвивка, фъстъците могат да бъдат държани охладени за девет месеца, докато без нея издържат три пъти по-малко. Замразени може да се запазят до шест месеца.  Печените фъстъци може да се съхраняват на сухо и студено място, което не е достъпно за насекоми и гризачи. Стъклен буркан е подходящ за целта.

Идеи за използване на фъстъците • Сурови: самостоятелно, в състава на салати;

 • Печени: самостоятелно, като междинна закуска или като съставка в зеленчукови блюда;

 • Варени или варени на пара: на пюре, в зеленчукови блюда (зеленчуци на фурна, яхния).


Източник: Фъстъци

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.