Админ 23:00

Много от нас спортуват и искат да поддържат желаната фигура и прибягват до много крайни диети. В тази статия ще ви разкажем за една диета от ядки която е подходяща дори и за спортисти. Много е важно когато избирате диета да изберете наистина "правилна храна" за да може организмът ви да получи това от което наистина има нужда и същевременно да получите и желаният ефект.

Тренировка или тежка работа на гладен стомах е сложно упражнение дори и за професионални спортисти, а на пълен стомах е почти невъзможно, най-малкото от гледна точна на стомашни разстройства и неудобства.

Идеалният вариант е преди тренировка да сте хапнали малко, лека закуска, която може да бъде плодове, кисело мляко, сушени плодове или ядки, които биха предотвратили неприятните проблеми и усещание на празния или претъпкан стомах
Ако ще тренирате повече от 30 минути то ще са ви нужни повечеко въглехидрати с които да си възстановите запасите от гликоген. Опитайте се да се научите винаги след тренировка да похапвате лека закуска която вкл. няколко пресни или сушени плодове. Специалисти препоръчват по 1г въглехидрати на 1 кг. телесна маса. Като правило 10 г въглехидрати се съдържат в 25 гр. сушени кайсии, 20гр. сушени смокини, 1 банан (95-100 гр.) 190 мл. обезмаслено прясно мляко

Спортистите трябва да набавят на организма си повече протеини. Въпреки, че това изискване важи в по-голяма степен за "сериозните спортисти", отколкото за хората, водещи заседнал начин на живот, препоръчително е да се консумира по 1,5-1,8 г протеини на 1 кг телесна маса. Не прибягвайте към протеинови добавки и прахове - много по-добре е да си ги набявате чрез естествените храни.
[ads-post]
Друго важно правило е приема на вода (минерална или пречистена) това е един от основните аспекти за добрата работа на тялото ви. Когато се тренира се губи голямо количество течности (изпотяването) и тялото се дехидратира и затруднява извършването на по-нататъчни физически натоварвания. Хубаво е дори и по време на самата тренировка да пиете по малко количество вода. Може да прецените от колко количество вода се нуждае вашето тяло като се претеглите преди и след като сте тренирали. Имайте предвид че след това организмът ви се нуждае от 1-1,5 литра вода на "стонен" килограм, което означава, че тялото ви се нуждае от 2-2,5 литра вода на ден.

В последно време са и много на мода така наречените "спортни напитки" Оверяваме ви че нямате нужда от тях ако количеството и качеството на приемата от вас храна отговаря на портебностите на тялото ви, тоест ако се храните добре и правилно. (ако все пак сте сериозни спортисти тези напитки обикновено съдържат 6гр въглехидрати на 100гр, течност. т.е могат да бъдат много добра алтернатива на водата, защото съдържащата се в тях сол и захар способстват за по-бързо птиспобяване на тялото към неговия баланс и течности както и ще помогнат за набавяне на така нужния гликоген. Но не консумирайте подобни напитки, съдържащи повече от 10 гр. въглехидрати на 100 мл. течност защото могат сериозно да дехидратират тялото ви както го прави кока колата и напитките съдържащи кофеин.
Интензивните тренировки увеличават производството на свободни радикали в тялото, което от своя страна увеличава риска от вирусни заболявания и настинки. В този случай е необходимо да вземате добавки, които противодействат на свободните радикали, но трябва да се уверите, че храната, която консумирате е богата на витамин С (портокали, лимони, киви) и витамин Е (ядки, семена и растителни масла). Обърнете внимание и на храните съдържащи бета каротин (повечето плодове и зеленчуци, особено с червен и оранжев цвят) и селений (ядки и семена). Похапването на плодове, ядки и семена преди и след тренировките ще ви помогне да се чувствате и да изглеждате прекрасно.

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.