Админ 15:58


Честата, но умерена консумация на кафе може да има благотворна роля в превенцията на депресивните състояния и сърдечносъдовите заболявани, показват публикувани наскоро проучвания.

Американски изследвания показват, че депресията представлява рисков фактор относно появата на сърдечносъдови заболявания, наред с тютюнопушенето, диабета и хипертонията. Близо 45% от станалите жертви на инфаркт страдат от депресия. Ако депресивното състояние на сърдечно болния пациент не се лекува през годината, която следва инфаркта, рискът от смъртност е четири пъти по-голям отколкото при сърдечно болен, който не страда от депресия.

Тук идва и ролята на кафето

Според друго проучване, този път шотландско, направено сред 11 000 мъже и жени в продължение на 7 години, кафето има доста позитивно влияние върху предразположените към сърдечносъдови заболявания, за разлика от чая.

Дори и двете напитки да съдържат кофеин, изглежда, че комбинацията му с другите съставки в кафето е благотворна за здравето.

Освен това тонизиращата напитка е изключително ефикасна в борбата с депресивните настроения и последиците от тях (алкохолизъм, пристрастяване към тютюнопушенето, зависимост от наркотици и т.н.).

4 чаши дневно

Ежедневната и умерена консумация на кафе – чисто, с мляко, захар или сметана – се оказва добро средство за поддържане не само на тонуса, но и на здравословното състояние. Освен за превенция на сърдечносъдови заболявания кафето намалява и вероятността за заболяване от рак на дебелото черво, от Паркинсон и образуване на камъни в бъбреците.

Изпитото през деня кафе стимулира концентрацията и повишава вниманието, благодарение на кофеина, но освен това действа положително на настроението заради съдържащите се в течността естествени антиоксиданти.

Ако процесът на печене на кафето е бил извършен правилно, производните вещества от хининовата киселина влияят върху нервните клетки, блокирайки болезненото желание за алкохол или наркотици, повишават самочувствието и премахват склонността към депресия.
[ads-post]
Все пак необходимо е да се знае, че препоръчителната максимална доза на ден е 3 или 4 чаши, или еквивалента на 400-500 милиграма. Всяка една от чашите трябва да се пие през минимум 2 часа след предишната.

Ограничения

Колкото и положителни качества да притежава кафето, с него в никакъв случай не бива да се прекалява, ако не и напълно да престане да се употребява, от хората, страдащи от стомашни заболявания – колити, гастрити, язви.

Консумацията на тонизиращата течност не е препоръчителна и за жени в менопаузата. Кафето и другите напитки, съдържащи кофеин, допринасят за развитието на остеопорозата (увреждане на скелета, което се характеризира с намалена костна маса: “остеон”- кост, “порос” – дупки), за намаляване на съдържанието на калций в организма, увеличавайки риска от фрактури.

Прекомерната консумация на кафе (8 и повече чаши на ден) увеличава също така опасността от загуба на плода при бременните жени, като рискът е 3 пъти по-голям в сравнение с бъдещите майки, които въобще не пият кафе. 
Източник: Tialoto.bg

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.