Админ 10:10
Фурмите са вкусни и сладки, но за разлика от повечето сладки изкушения, са и изключително полезни. Благодарение на богатото съдържание на аминокиселини, въглехидрати, витамини и минерали, фурмите са много подходящи за активно спортуващи.фурми - сладки, но полезни

Фурмите са плодовете на финиковата палма, която расте предимно в сухите тропически и субтропически области на Африка и Азия. Имат овална форма, дълга и тясна семка (костилка). Месестата им част е много сладка. Докато не узреят, цветът им е зелен, узреят ли, става жълт, златисто кафяв, черен или махагоново червен, в зависимост от сорта.

Фурми – хранителни и здравословни качества
фурми - сладки, но полезниСушените фурми са доста калорични (100 г сушени фурми съдържат 270 ккал), но предимно заради високото съдържание на плодова захар - глюкоза, фруктоза и цукроза – 55-70%. Мазнините са около 0,2-0,5%, белтъците 1-2,5%, 15% соли и минерали – мед, желязо, магнезий, цинк, манган, калий, фосфор, алуминий, кадмий, кобалт, сяра, бор и други. Три до четири фурми покриват дневната доза от желязо.

Фурмите съдържат 23 вида различни аминокиселини, които липсват в ябълките, портокалите, бананите, витамините А, А1, С, В1, В2, В6, ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина, които помагат на усвояването на въглехидратите, регулират нивото на глюкозата в кръвта и съдържанието на мастни киселини и пектин. Нямат холестерол.

Фурмите съдържат флуор, който защитава зъбите от кариес, селен – елемент, който намалява риска от ракови заболявания, укрепва имунната система и намалява риска от сърдечни заболявания.
[ads-post]
Как да изберем и съхраним фурмите?
Избирайте закръглени и меки фурми с гладка и лъскава кожа. Избягвайте много набръчкани плодове или такива със захарни кристали по повърхността.
Съхранявайте пресните фурми до две седмици в найлонов плик в хладилник. Сушените фурми могат да се съхраняват в херметически затворена кутия на стайна температура на хладно и сухо място до 6 месеца, а в хладилник – до 1 година.

фурми - сладки, но полезни

Как да консумираме фурми?
Фурмите се консумират пресни, сушени или варени. В пресен вид се срещат рядко, защото разпространените видове много бързо изсъхват. В арабските страни, където фурмите и до ден днешен са една от основните храни от тях се приготвят разнообразни ястия. В Африка и в Близкия Изток от фурмите пекат хляб. От сока на пресни фурми се приготвя “мед”, а костилките се използват за приготвянето на заместител на кафето. Може да ги добавяте към зърнените закуски (топли или студени).

25.10.2011/Биляна Божилова

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.