Админ 3:09

Ще ви отговорим веднага – истината е в баланса.

Ядките винаги са полезни и е добре да свикнете да похапвате повече от тях и по-малко чипс, шоколади и бонбони. Много хора не обичат сурови ядки, защото не усещат вкуса им и наблягат на печените, които са овкусени и посолени. Ако сте от тях, имайте предвид, че 15% от полезните вещества се унищожават по време на печенето.

През 2002 година се провеждат и първите изследвания на потенциално вредните нива на акриламид. Той е вторичен продукт на аминокиселината аспарагин и се получава при пържене и печене на 120 – 185 градуса. При печените ядки най-често високи нива на акриламид се наблюдават при бадемите и лешниците. Причината за това е, че те са с високо съдържание на аспарагин. Учените продължават да изследват какви са последиците за човешкото здраве от това вещество. Засега е доказано, че е канцерогенно.

Затова е добра идея да похапвате бадеми и лешници в сурово състояние, а фъстъци, орехи и други ядки – печени.

Почти всички ядки, независимо сурови или печени, съдържат здравословни мазнини, които намаляват нивата на лошия холестерол. Така помагат за нормализирането на кръвното и понижавата риска от инфаркт и сърдечни болести. Когато ги консумирате печени, съдържанието на мед, магнезий, манган, витамини и минерали леко се понижава. Добре е да похапвате суров шам-фъстък, защото е богат на витамин В1 и бадеми и фъстъци в сурово състояние, защото тогава те са с много високо съдържание на В6.

Добра идея е също да печете ядките сами в къщи. Така можете да ги сложите за кратко време на висока температура, а след това да ги намалите или да ги извадите от фурната, за да избегнете образуването на акриламид.
[ads-post]
Съветваме ви да не прекалявате със солта и подправките. Употребявани в големи количества те никога не са били полезни.

Не е нужно да се лишавате от любимите си печени ядки дори и да сте решили да се храните здравословно. Просто консумирайте с мярка.

Сурови, печени ядки или сушени плодове можете да откриете в нашата Виртуална дрогерия на адрес: ЯДКИ И ПЛОДОВЕ

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.