Админ 16:17

Нахутът е беден на наситени мазнини, но богат на фибри и антиоксиданти


Нахут, Леблебия

Нахутът, по-известен у нас като леблебия, е едно от първите култивирани от човека растения. Представител на семейство Бобови, той се отглежда на места с топъл климат по целия свят, но е най-популярен в Мексико, Индия, Турция и Испания.

Нахутът в Средиземноморието е познат като „Египетска ядка". Отличава се със своите големи, овални и жълти зърна, докато индийските сортове са по-дребни, набръчкани и тъмни. В Мексико, където се нарича Гарбанзо, са култивирани предимно зелени на цвят сортове.

Ядките на нахута са отличен източник на протеини, витамин Е и манган и са особено подходящи за летните горещини, поради ниското съдържание на мазнини, в пъти по-малко от орехите, фъстъците и др.

При желание за отслабване нахутът е най-подходящата ядка, тъй като съдържанието на фибри е изненадващо високото – около 1/10 от масата им.

Отличава се и с високо съдържание на антиоксиданти: флавоноидите кверцетин, кемпферол, мирицетин; киселините ферулова, хлорогенна, кафеена; витамин C, витамин Е и бетакаротен. Минералът манган, мощен антиоксидант за митохондриите, които произвеждат енергия в повечето клетки, е в такова количество, че една шепа от ядките осигуряват необходимата дневната доза за организма!
[ads-post]
В магазини ЯДКИТЕ може да намерите различни видове леблебия а именно:

  • Безсолна леблебия

  • Обикновена печена леблебия

  • Леблебия на жар

  • Страгали ( дребна леблебия )

  • Чипс Леблебия ( Екстра страгали с изключително хрупкава обвивка)

  • Снежинки ( сладка леблебия)

Най - Богатото разнообразие от ядки във вашия град! Нов обект - Магазин ЯДКИТЕ ХАСКОВО - бул САН СТЕФАНО 12


Вижте по-голяма карта

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.