Админ 9:14

След като в продължение на повече от 20 години се е занимавал със съдебни дела, свързани с хранителни отравяния, Бил Марлър си е съставил списък с храни, които не докосва. Експертът по хранителни отравяния в момента участва в съдебното дело срещу хранителната верига Chipotle Mexican Grill за заразяването с Ешерихия коли и норовирус и е спечелил над 600 млн. долара за свои клиенти от 1993 г. насам, пише CNBC. В своя статия във Food Poisoning Journal Марлър разкрива шест храни, които е изключил от менюто си, пише "Пик".


1. Сурови кълнове
Кълновете, несготвени или леко сготвени, са свързвани с над 30 случая на масови бактериални отравяния от средата на 90-те години, според Марлър. През 2014 г. бобени кълнове изпращат 19 души в болница със салмонела. "Има прекалено много натравяния, за да не се обръща внимание на риска от зараза от кълнове," казва Марлър. "Това са продукти, които не ям въобще." Вижте още: „Здравословни“ навици, от които е по-добре да се откажете

2. Предварително измити и нарязани плодове и зеленчуци
"Избягвате ги като чумата," съветва Марлър. Той си купува неизмити, ненарязани плодове и зеленчуци и ги яде в рамките на няколко дни след закупуването им, за да избегне риска от листериоза, тъй като бактерията листерия може да се развива дори и при хладилна температура. "Свикнали сме толкова на удобството от масово произвежданите храни —опаковани салати, салати в кутии и предварително нарязано какво ли не," казва Марлър. "Това е страхотно удобство, но понякога си мисля, че просто не си струва риска."

3. Недопечено месо
Недопеченото или недосварено месо може да ви донесе Ешерихия коли, салмонела и бактериални болести и затова трябва да бъде сготвяно добре, казва Маркър. По тази причина експертът по хранителни отравяния поръчва бургерите си добре препечени. "Причината за това продуктите със смляно месо да са по-проблематични и да трябва да се готвят по-добре е, че бактериите, които се намират на повърхността на месото, могат при смилането му да влязат навътре," казва Марлър.

4. Непастьоризирано мляко и сокове
През 1996 г. Марлър е представлявал няколко деца, които развиват хемолитико-уремичен синдром (HUS) от непастьоризиран ябълков сок на компанията Odwalla. Това е усложнение вследствие на заразяване с Ешерихия коли, което може да доведе до бъбречна недостатъчност. Компанията е осъдена през 1998 г. и плаща 1.5 млн. долара глоба, както и 12 млн. долара на жертвите през 2000 г. "Няма достатъчно голяма полза, за която да си заслужава да се рискува пиенето на продукти, които могат да бъдат направени по-безопасни чрез пастьоризация," казва Марлър.

5. Сурови стриди
"Стридите се хранят, като филтрират водата," обяснява той. "Ако във водата има бактерии, те стигат до тях, а ако вие ядете стридите сурови, може да имате проблеми. Виждал съм много повече такива случаи в последните пет години, отколкото в последните 20 години. Просто не си заслужава риска." Вижте още: Седем храни, които се борят с възпаленията и коремните мазнини

6. Сурови яйца
Рискът от отравяне със салмонела от яйца е намалял през последните 20 години, но Марлър все още обича да яде яйцата добре сготвени. През 2010 г. в САЩ е имало близо 2 000 случая на заразяване със салмонела от яйца.
Info: Petel.bg

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.