Админ 18:32

Около 60% от болните са силно чувствителни към капризите на времето

Вече има и немалко първокласници с хипертония, алармира кардиологът д-р Юри Рангелов от ВМА-София

* Здравец, диня, чесън и канела понижават кръвното
* Студът и вирусите отключват стенокардии
* За жалост хипертонията е диагноза за цял живот

- Д-р Рангелов, как оказват влияние върху хората със сърдечни проблеми промените в температурите - от студено към топло и обратно?

- Човекът е топлокръвен бозайник и като такъв запазва относително постоянна температура, дори и при големи температурни разлики на околната среда (за нашия климатичен пояс те достигат през годината до около 60 градуса - от +35 до -25 градуса), като нерядко амплитудите дори в един ден са около 20 градуса. Всичко това поставя на сериозно изпитание цялата терморегулационна система на организма, а съществена част от нея е кръвоносната, или сърдечно-съдовата система, разбира се, направлявана от неврохуморалната регулация. Адаптирането на сърдечната помпа към различните нива на съпротивление, обуславяни от едновременната промяна на тонуса на милиони капиляри, при хората със сърдечни заболявания често е забавено и затруднено. Оттам и вариациите в артериалното налягане, пулсовата честота, влошаване на помпената функция, влошаване и храненето на самия сърдечен мускул. Около 60-65% от сърдечно болните са силно чувствителни към климатичните колебания (т.нар. метеоропатии). При високи температури - с цел топлоотдаване, се разширяват многократно по площ периферните съдове, съпротивлението срещу сърцето намалява, един и същ обем кръв става относително малък за съдовия обем и артериалното налягане спада. Затова хипертониците през летните месеци се чувстват по-добре и често намаляват дозите на лекарствата си. Освен това определени групи медикаменти имат по-силно въздействие върху обезводнен организъм, както нерядко се случва през лятото. През студените месеци се случва обратното, но, разбира се, участие вземат и други фактори, като например промяната на хранителният режим, атмосферното налягане, продължителността на деня и слънцегреенето... Много важно е пациентите с исхемична болест на сърцето да спазват правилото за адаптация - преди излизане на ниски температури, да постоят няколко минути при междинна, буферна температура, за да избегнат съдовите спазми от студа. През летните месеци да спазват правилата за избягване работа и дейности на слънце в горещите часове на деня.

- Как се отразяват рязката промяна на температурите пък върху здравите хора?

- По същия начин. Здравият организъм обаче доста по-лесно се справя с тези проблеми, които впрочем му струват една значителна част от енергийния разход за деня. Освен сърдечно-съдовата, натоварени са и нервната и ендокринната системи. Нерядко се засяга и имунната система на организма, с всички негативни последици от това - промяна в общия тонус, в настроението и работоспособността, в устойчивостта спрямо болести и инфекциозни агенти.

- Забелязвате ли увеличение на броя на пациентите, които постъпват във ВМА при промяна на температурите?

- Определено да. И факторите за това са разнопосочни. От една страна, през летните горещини най-честият прием е на колабирали пациенти, такива с топлинен удар, коронарни и мозъчно-съдови инциденти. Рязкото застудяване отново отключва определен тип стенокардии, както и вирусните респираторни заболявания (да си припомним мотото на руснаците: "Няма лошо време - има неподходящо облечени...".).

- Необходимо ли е сърдечно болните да спазват правила през зимата?

- Да, определено. Освен споменатото по-горе правило за "поетапното" излизане на студа, много трябва да внимават с количествата сол, които приемат с храната, която през зимата по правило е солена - сушени меса и колбаси, туршии, сирена, маслини, кашкавали. Всичко това допълнително задържа течности в организма и натоварва сърцето, повишава кръвното налягане, а често и повишава холестерола.

- За какво трябва да внимават през зимата пациентите, на които са извършени трансплантации или сърдечни операции?

- Освен изброените току-що правила, много трябва да се пазят от простудни, грипни и грипоподобни заболявания, които при тях могат да протекат много по-тежко, дори и с фатален край. Това са и т.нар. рискови групи, които подлежат на противогрипно ваксиниране. Пълноценното хранене, курсове с поливитамини и пробиотици също биха били от полза при тях.

- Как прекаляването с храна и алкохол по време на празници се отразява на сърцето и какво препоръчвате Вие?

- Дори и при напълно здрав човек острото преяждане, както и употреба на голямо количество течности (дори не и само алкохол) би могло да доведе до сериозни последици - както за стомашночревния тракт, така и за сърдечно-съдовата система. Сърцето е разделено от стомаха само с 3-4 милиметра диафрагма. Изместването и нагоре, към гръдната кухина, вследствие препълване на стомаха (или на корема като цяло) с храни и газирани напитки може да отключи както стенокардни симптоми, така и ритъмни нарушения от всякакво естество, може да доведе до промени в артериалното налягане, сърдечната честота и т.н. Така че апелирам и към здравите, и към сърдечно болните - мярка и умереност във всичко и мислете за последиците.

- Кои храни са полезни за сърцето?

- Като цяло всички здравословни храни, които са полезни за целия организъм, са полезни и за сърцето. Особено тези, насочени към намаляване нивото на холестерола (горски плодове, зеленчуци, ядки, зехтин, сьомга, морски дарове, храните, богати на омега-3 мастни киселини); тези за намаляване на отоците - например стафиди; тези за понижаване на кръвното налягане - чесън, канела, здравец; тези за набавяне на калий и магнезий - ядки, кайсии, спанак, броколи.

- Семейното положение влияе ли на здравето на сърцето?

- Няма механизъм, по който семейният статус еднозначно да се отразява върху здравето на сърцето. Има семейства и семейства, отношения и отношения, нервни системи, бит и т.н. Най-важно е усещането за вътрешна хармония.

- "Подмладяват" ли се инсултът и инфарктът, т.е. покосява ли хора на по-млада възраст и каква е тя?

- За съжаление, отговорът е - категорично да! Само преди десетилетия беше изключителна рядкост да видиш човек с инфаркт под 60 г. Сега рядко се учудваме и на инфаркти под 50, под 40, че и под 30 г. Преди години лекувахме и войници с инфаркти. Подобно е и положението при инсултите. И двете най-често са усложнения на артериалната хипертония, а у нас се натрупа доста неблагоприятен генетичен фонд през годините - от баби и дядовци хипертоници се раждат родители хипертоници, те пък раждат деца хипертоници. А при тази болест съществува т.нар. антиципация - все по-ранна изява във всяко следващо поколение. Вече имаме и немалко първокласници с хипертония.

- Използвам случая да Ви попитам и за новостите в лечението на хипертонията...

- За съжаление за съвременната медицина артериалната хипертония си остава все още болест за цял живот. Новостите се изразяват предимно в усъвършенстване на препаратите за понижаване на артериалното налягане (понастоящем са 8 групи с различен брой представители във всяка), създаването на комбинирани таблетки с лекарства от различни групи и в различни дозировки. Почти всички са съизмерими по сила на ефекта и изборът им при отделния пациент се определя както от тежестта на хипертонията, така и от съпътстващите заболявания, възрастта, страничните ефекти и т.н. Разработват се и някои нови медикаменти, които скоро ще се появят на пазара, но все още метод, който да върне обратно хипертоника към нормотоник не съществува. Дори и с хирургичните методи (прилагани при тежките и симптоматичните хипертонии) - ренална денервация, която се прилага вече няколко години и у нас, ефектът не е окончателен и организмът намира начин да заобиколи нашето вмешателство.

- Има ли естествени средства, които могат да повлияят върху високото кръвно налягане?

- Да, природата се е погрижила и за това: "За всяка болка - билка". Огромен брой от вашите читатели, сигурен съм, са запознати с позитивното въздействие на листата от здравец, динята, чесъна, канелата... много са. Но в повечето случаи приготвянето им и дозирането им са съвсем произволни, невинаги могат да се набавят и ефектът им е недостатъчен. Затова за всички, които имат добра поносимост към сега прилаганите медикаменти, препоръчвам основното лечение да пада върху тях, а всичко останало да е само спомагателно или като част от диетата.
Източник: standartnews.com

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.