Админ 2:59
Кашуто, Anacardium occidentale, е растение, което има до 45 години плодоносен живот и достига на височина до 13 метра. Дървото дава плод, който най-често се нарича кашу ябълка. В долната част на този плод се крие по една ядка кашу. Тя е потопена в секрет с токсичен характер, който предпазва ядката от вредители. Дървото произхожда от днешна Бразилия, като в днешни дни расте основно в Африка и Азия. Ядките имат много висока цена, защото процесът на обработка е много дълъг и сложен.



Кашуто осигурява големи дози мед, калций, желязо и цинк. То е богато на минералите фосфор и магнезий. В ядките има високо съдържание на протеини и въглехидрати. Богато е на мононенаситени мастни киселини, като омега-3, омега-6, омега-9. Ядките са отличен източник на фолиева киселина, на калий, на витамини А, В1, В6 и В2.



Кашуто има нисък гликимичен индекс, както и нисък коефициент на гликимично зареждане, което го прави препоръчителна храна за хора страдат с диабет. То е богато на антиоксиданти и затова бързо елиминира свободните радикали в организма. Редовната консумация на кашу води до нормализиране на съня при жени в менопаузата.
[ads-post]
  Ядките имат голяма количество хранителни влакна и висока енергийна плътност. Съдържащите се мононенаситени киселини спомагат за редуциране на високите нива на триглицеридите, като намаляват вероятността от поява на сърдечно-съдови заболявания. Кашуто е полезно за укрепване на зъбите и костите, а също така благоприятства процеса на кръвосъсирване и на обмяна на мазнини и въглехидрати. Ядките стимулират производството на меланин в косата и кожата. Подходящи са за консумация след изтощителна физическа тренировка, заради богатото съдържание на неорганични елементи и витамини. Магнезият в съчетание с калций работи за здрава костна и мускулна система.



Кашуто не е изцяло безопасна храна. От една страна ядките са много високо калорични и затова трябва да се консумират в умерени количества. От друга страна в ядките се съдържа токсинът урушиол. Той е растителен токсин, който е характерен за много растения. Този токсин се съдържа в обвивката и в течността, в която е потопена ядката. Регистрирани са и алергични реакции, които са свързани с тези ядки, но те са характерни за хора, които живеят в районите, където се добива кашу и влизат в контакт с токсина. Кашуто също така съдържа много оксалати, които имат неблагоприятен ефект върху човешкото здраве, тъй като имат склонност да кристализират. Ако страдате от остеопороза най-добре е да избягвате консумацията на кашу или да сте много внимателни при употребата на ядките.
вдъхновение на Аптеки Оптима

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.