Админ 19:46
Ползите от стафидите за здравето ни включват освобождаване от запек, ацидоза, анемия, повишена температура и полова слабост. Стафидите също помагат при увеличаване на теглото, грижа за очите, дентална хигиена и превенция и здравина на костите.

Стане ли въпрос за сушени плодове стафидите са незаменими. Тези златни, зелени или черни на цвят деликатеси са любими на почти всеки, особено на децата. Стафидите се използват широко в кулинарията по цял свят (особено в десерти), закуски, а също и като храна за планинари, преселници и др.

Стафидите са получени чрез изсушаване на гроздето (зелено или черно), на слънце или в сушилни, и приличат по-скоро на златни, зелени или черни скъпоценни камъни. Всъщност има нещо вярно в това заради ползите от стафидите за здравето ни и хранителните им стойности.

Нека погледнем какво ги прави толкова ярки:

Запек:


При поглъщане стафидите се подуват като влакното, което се съдържа в тях в изсушена форма, абсорбира вода. Това помага да се облекчи запека.

Повишаване на теглото:


Стафидите, както и всички сухи плодове, са много добри при покачване на телесната маса, тъй като са пълни с фруктоза и глюкоза, а също така зареждат с много енергия – именно това прави стафидите идеална част от диетата на атлети или бодибилдъри, които се нуждаят от много енергия или тези, които искат да покачат своето тегло, без натрупване на холестерол. Наблюдава се допълнително покачване поради наличието на много витамини, аминокиселини и минерали (като селениум, фосфор и други), което спомага при поглъщането на други храни и протеини.

Ацидоза:


Ацидозата е състояние на повишена киселинност на кръвта (известна също като токсичност на кръвта) или на газове в дихателната система. Това е много вредно за организма, тъй като може да доведе до редица проблеми като циреи, кожни заболявания и увреждане на вътрешните органи, артрит, подагра, бъбречни камъни, косопад, сърдечни заболявания, тумори и дори рак. Стафидите са добър източник на калий и магнезий (две от най-популярните съставки с антиацидни качества, които се намират главно в природата), които са много ефективни при намаляване на киселинността. Те предотвратяват ацидозата именно чрез неутрализиране на киселините.

Анемия:Стафидите съдържат значително количество желязо, което пряко помага при лечение на анемия. Съдържат много от елементите на витамин В комплекс, които са от съществено значение за образуването на кръвта. Медът в стафидите също помага за образуването на червените кръвни клетки.

Треска:


Фенолните фитокомпоненти, добре познати заради техните противобактерийни, антибиотични и противовъзпалителни свойства, са представени в изобилие и помагат при треска, като се преборват с вирусни и бактериални инфекции.

Полова слабост:

[ads-post]
Стафидите са известни със стимулирането на либидото и предизвикване на възбуда, главно поради наличието на една аминокиселина, наречена аргинин, която се използва при лечение на проблеми с ерекцията. Често срещана практика в Индия е да се направи напитка за младоженците от мляко, варено със стафиди, и щипка шафран. Препоръчва се хората, които страдат от полова слабост, да консумират редовно стафиди, като чрез тях човек получава много енергия.

Здравето на костите:


Белият калций, който е главна съставна част на костите, се намира в стафидите и е един от най-добрите източници на бор, микроелемент, който е нужен на организма, за да се заздравят костите и да се усвои калция. Борът е особено полезен за предотвратяване на остеопорозата, предизвикана от менопаузата при жените, както помага и за костите, и ставите.

Грижа за очите:Стафидите съдържат полифенолни фитокомпоненти, които имат свойствата на антиоксидант, които са много добри за очите, като ги защитават от вреди, причинени от свободните радикали (оксиданти), като дегенерация на макулата, свързани с възрастовото отслабване на зрението, катаракта (перде) и т.н. В допълнение стафидите съдържат витамин А, А-бета каротин и A-каротеноид, всички от които са от съществено значение за доброто здраве на очите ни.

Грижи за зъбите:


Oleanolic киселина, която се съдържа в стафидите, играе решаваща роля в защитата на зъбите срещу кариеси, дупки, крехкост на зъбите и т.н. Чрез тази киселина ефикасно се предотвратява растежа на Streptococcus Mutans и Porphyromonas Gingivalis - две от бактериите, които са най-виновни за образуването на кариеси и други проблеми със зъбите. Чрез богатото наличие на калций се насърчава доброто здраве и се предотвратяват счупвания или изпилване на зъбите и емайла и ги прави издръжливи. Още едно интересно нещо за стафидите е, че колкото по-дълго се придържат към вашите зъби, толкова по-добре, тъй като осигуряват продължителен контакт на Oleanolic киселината със зъбите и предотвратяват развитието на бактерии. А борът, присъстващ в стафидите, играе много важна роля при развитието на бактерии в устата и подпомага доброто здраве на костите и зъбите.

Други предимства:


Катехин, фенолен антиоксидант, е много ефективен при предотвратяване на тумори и рак на дебелото черво. Стафидите са също така изключително полезни за здравето на вашето сърце.

Диляна Христова - 1001 рецепти - http://www.1001recepti.com

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.