Админ 17:16


Рискът от развитие на рак на гърдата намалява, ако ядки, както и фибри, се консумират още в юношеска възраст.

Това сочат резултатите на изследователски екип* от Харвард, който провежда проучване сред 29 480 души.

Той открива значително намаление от 36% на риска от развитие на доброкачествени заболявания на гърдата (ДГЗ) при жени, които са консумирали ядки повече от два пъти седмично през юношеските си години. Известно е, че жените с ДЗГ са изложени на по-голям риск от развитие на рак на гърдата.

Това е така, защото ядките и пълнозърнестите храни притежават вещества с антираково действие, твърдят от Чипи. Лешниците, фъстъците и орехите съдържат антиоксидантите кверцетин и кампферол, омега-3 мастни киселини, като и фитостероли, които подтискат растежа на рака. Подобни съставки има и в рибата.

Затова е добре да включите 60 гр. ядки в дневното си меню, съветват от Чипи. Желателно е те да се съхраняват на хладно и сухо място и в непрозрачна опаковка, най-добре трипластова.

Здравословното хранене и физическата активност са особено важни, както за предпазване от коварното заболяване, така и за удължаване живота на хората, които вече са болни от него. Други полезни храни са моркови, зеле, броколи, чесън, смокини, лимони, гъби, соеви продукти, зелен чай и др.
[ads-post]
Ракът на гърдата е най-често срещаната форма на рак, от която страдат жените по света.

Разпространението на това заболяване се увеличава значително през втората половина на ХХ век. Все още не е доказано какво точно причинява този вид рак, но са известни някои от рисковите фактори. Сред тези, върху които не може да се влияе, са полът, възрастта, наследствеността, особеностите в менструалния цикъл.

Рискът от възникване на рак на гърдата намалява наполовина, ако жената е раждала или е кърмила (особено за по-дълъг период). Наднорменото тегло и ниската физическа активност значително увеличават риска.

*Su X., Tamimi R.M., Collins L.C., Baer H.J., Cho E., Sampson L., Willett W.C., Schnitt S.J., Connolly J.L., Rosner B.A., Colditz G.A. Intake of fiber and nuts during adolescence and incidence of proliferative benign breast disease. Cancer Causes Control. 2010 Mar 14. [Epub ahead of print]

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.