Админ 17:13

Рискът от развитие на рак на гърдата намалява, ако още в юношеска възраст се консумират ядки и фибри.

До този извод са стигнали учени от Харвард, провели проучване сред 29 480 души.

При изследването било установено, че с 36 % намалява рискът от развитие на доброкачествени заболявания на гърдата при жени, които са консумирали ядки повече от два пъти седмично през юношеските си години.

Лешниците, фъстъците и орехите съдържат антиоксидантите кверцетин и кемпферол, омега-3 мастни киселини, като и фитостероли, които потискат растежа на раковите клетки. Подобни съставки има и в рибата.

Здравословното хранене и физическата активност са особено важни както за предпазване от коварното заболяване, така и за удължаване живота на хората, които вече са болни от него. Други полезни храни са морковите, зелето, чесънът, смокините, лимоните, гъбите, соевите продукти, зелният чай и др.
[ads-post]
Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване, от което страдат жените по света. Разпространението на това заболяване се увеличава значително през втората половина на ХХ век. Все още не е доказано какво точно причинява този вид рак, но са известни някои от рисковите фактори. Сред тези, върху които не може да се влияе, са полът, възрастта, наследствеността, особеностите в менструалния цикъл.

Рискът от възникване на рак на гърдата намалява наполовина, ако жената е раждала или е кърмила (особено за по-дълъг период). Наднорменото тегло и ниската физическа активност значително увеличават риска.

Инфо: Health.bg

Публикуване на коментар

MARI THEMES

n
Предоставено от Blogger.